България, Румъния и Сърбия оформят златен триъгълник на инвестициите

1114
България, Румъния и Сърбия оформят златен триъгълник на инвестициите

България, Румъния и Сърбия оформят "златен триъгълник" на инвестициите, според анализ на PriceWaterhouseCoopers, цитиран от Ромпрес.

В изследването са включени 20 държави с икономика в процес на развитие.

България е класирана на второ, а Румъния на седмо място сред най-атрактивните дестинации за фирмите-производителки. В това отношение двете държави изправарват страни като Полша, Китай, Русия и Турция.

Същевременно Румъния се нарежда на четвърто по инвестиционни проекти в областта на услугите. Пред нея са Полша, Чили и Русия.

Анализаторите от PriceWaterhouseCoopers определят България, Румъния и Сърбия, които влизат във водещите седем позиции и в двете класации, за "златен триъгълник" на инвестициите.

"Това потвърждава, че привлекателността на дестинациите за инвестиции не се определя само от нивото на БВП на глава от населението. Този показател е важен, но не достатъчен.

В случая на България и Румъния скорошното присъединяване към Европейския съюз допринесе за намаляването на държавния риск, по-специално на политическия риск, което се изрази в по-високи индекси," оценява PriceWaterhouseCoopers.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg