България се очаква да регистрира най-голям ръст в реалните заплати през тази година в ЦИЕ

480

Страните от Източна Европа, Китай и Индия се очаква да регистрират най-голямо повишение в реалните работни заплати през тази година, сочи изследване на консултантската компания Hay Group.

Изследването, направено от компанията, прогнозира ръст в нетното възнаграждение в над 50 страни през тази година, докато това на развитите страни от Западна Европа се очаква да е под средното в световен мащаб, сочи още изследването.

Бурният ръст на икономиките на развиващите се страни като Индия и Китай ще е основната причина за ръста на нетното възнаграждение на работещите. Китай е лидер в класацията по очаквано повишение на реалната работна заплата през тази година с прогнозиран ръст от 7.9%, който се очаква за работещите в сферата на администрацията.
С 8.9% пък се очаква повишение на заплатите на мениджърите, без да се отчита прогнозираната инфлация в страната.

Забележителното повишение на заплатите в Индия пък, възлязло на 7.2% през изминалата година, се очаква да продължи и през тази година, като се очаква заплатите там да нараснат с нови 6.2%, а това на мениджърите с 6.9%.

Добри остават перспективите за ръст на работните заплати и в страните от Централна и Източна Европа, където ръстът ще превиши значително този в страните от Западна Европа.

В страната ни се очаква реален ръст на заплатите от 6%, което поставя България на водеща позиция по очаквано повишени на заплатите в региона.

От изследователската компания припомнят обаче, че в страната ни разликата между заплащането на работещите в сферата на администрацията и мениджърите остава и най-голямата в Европа.

Очаква се повишението на реалната заплата на мениджърите отново да е най-голямо в региона в размер на 7.8%, докато тези в администрацията могат да разчитат на повишение от едва 4.3%.

Непосредствено след нас по прогнозиран ръст на заплатите се нареждат Словакия и Литва с очакван ръст от съответно 5.5 И 5.3%.

Заплатите в Румъния се очаква да се повишат средно с 3.1%, без да се отчита нивото на инфлация в страната.

Положителният ръст на заплатите в страните от региона отново ще бъде подкрепен от добрия ръст на икономиките на страната.

На противоположния фронт очакванията са ръстът на заплатите в страните от Западна Европа да е значително по-слаб. В Германия, Италия, Испания и Франция ръстът на реалните заплати се очаква да е под 1.5%.

Мениджърите единствено в Италия могат да разчитат на по-високо повишение на заплатите си, като според проучването то се очаква да възлезе на 2.3% за настоящата година.

Британските работници се очаква да получават с 1.5% повече, в сравнение с предходната година, а възнаграждението на ирландските се прогнозира дори да регистрира понижение в реално изражение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg