България ще трябва да промени икономическия си модел

1086
България ще трябва да промени икономическия си модел

Зависимостите проличават най-силно по време на криза и Европа ще усеща още дълго последиците й, а много европейски държави, сред които и България, ще трябва да развият нов бизнес модел за икономиките си, заключава МВФ в най-новия си доклад за Европа.

Зависимостта на европейската икономика от износа за американския пазар е един от факторите, които могат да подтиснат възстановяването. Марек Белка коментира, че възстановяването в Европа ще е бавно и несигурно поради силно намалялото търсене на американския пазар. Растящото потребителско търсене в Азия не е достатъчно, за да осигури износа на европейски стоки.

Една от големите опасности за Европа е т. нар. „безработно възстановяване", което, според МВФ, ще има отрицателен ефект както върху потребителското търсене, така и върху инвестициите. Рисков остава и финансовият сектор, който, според формулировката на МВФ, е в „лесно нарушимо равновесие". Потенциално най-опасни са заемите в чужди валути в Източна Европа. МВФ смята, че те все още могат да предизвикат вълна от нестабилност в целия континент, поради силната обвързаност на банковите системи и тесните търговски връзки.

В няколко сектора процъфтяването от периода преди кризата няма да се върне - става дума за финансовото посредничество, недвижимите имоти и строителството. Така че Европа ще се види принудена да промени структурната си политика, е категоричен Марек Белка. Много от европейските държави ще трябва да преструктурират икономиките си, за да балансират източниците на растеж и на финансиране.

„Има държави и на Запад, и на Изток в Европа, които ще трябва да променят бизнес моделите си. На Изток имаме предвид най-вече държавите, които са развили свръхзависимост от чужди капиталови потоци - това са балтийските държави и България. На Запад най-засегнати в това отношение са Испания и Ирландия - те също се нуждаят от дълбоко преструктуриране."

След кризата България ще трябва да премине към нова структура на икономиката си, изтъкна МВФ в анализ за страната от миналата седмица. В новата структура ролята на главните двигатели на икономическия бум от последните години - недвижимостите, финансовото посредничество и строителство - трябва да бъде намалена в полза на други сектори, предимно на тези, произвеждащи стоки за износ.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg