Българо-руски делови форум се проведе в Москва

837
Българо-руски делови форум се проведе в Москва

За съвместен пазар на интелектуална собственост между България и Русия и за увеличаване на сътрудничеството в областта на био и нано-технологиите призоваха участници в обществено-делови форум, който заседава в събота и неделя в Москва. Форумът бе организиран в рамките на Годината на България в Русия, която е под патронажа на президентите на двете страни.

За първи път през последните месеци българо-руските енергийни проекти остават в сянка. Даже участникът от Газпром представя на съвместния форум нови руски камиони за труднопроходими местности, разработени специално за газовия концерн. Все пак с уговорката, че тези гиганти могат да бъдат използвани и при строителството на Южен поток в България.

Други участници в двустранния форум се питат могат ли България и Русия да надскочат времето, когато си разменяха само консерви и туристи. Един от тях е ръководителят на руския Институт за интелектуална собственост, който е убеден, че двете страни трябва заедно да създават нови технологии. Например, за модернизиране на остарели стругове в металургията на Русия.

„По-просто е да се смени не цялата машина, а системата за управление. Това е 3-4 пъти по-евтино, а ефектът е същия. И днес България има такива технологии", заяви проф. Владимир Лопатин от руския Институт за интелектуална собственост

Институтът на Лопатин се е заел да съдейства за интелектуалните права и на друго българско откритие - система за произвеждане на сок без консерванти с дълъг срок на съхранение.

На форума руският депутат Генадий Гудков, чийто избиратели са и руснаци в България, призовава за повече български консулства в Русия. Огласени са и нови руски проекти у нас - догодина започва излъчването на руската телевизия „Знание", водят се преговори за българско издание на вестник „Комсомолская правда" и за руски факултет у нас.

„Вие видяхте, че темата за енергийните проекти не беше поставена тук на този форум. Беше поставена темата за НАТО. Смятам, че двете неща може би пораждат някакви страхове у нашите руски партньори, но аз пак казвам - не смятам, че поведението на България към Русия през годините е показвало, че ние с действията си правим провокации към Русия и националната й сигурност", коментира Димитър Чукарски, председател на Комисията по външна политика в Народното събрание.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg