Поредна година български козунаци ще залеят румънския пазар по Великден. Продукцията на хлебопроизводители от Русе е търсена от северните ни съседи заради съотношението качество - цена.

Жителите на Гюргево, Букурещ и Александрия са най-големите ценители на българските козунаци. Макар потреблението да се повишава значително около Възкресение Христово, през останалата част от годината също се изнасят сериозни количества козунаци. Това се случва дори и по Коледа.

В Румъния се консумира целогодишно.

Румънците харесват най-много козунаците, които са със специална плънка

Определено обичат продукти с повече плънки, какао, орех, стафиди, смята Емануил Ангелов, главен технолог в хлебопекарна.

Цената на българското производство е съизмерима с румънското, но продуктите, които се използват у нас, са натурални, без синтетични подсладители.

Сериозното количество заявки, което получават русенските хлебопроизводители, компенсира тежестта на таксата за преминаване на Дунав мост. Въпреки това фирмите се надяват в скоро време тя да бъде премахната или поне намалена, за да се улесни бизнеса с румънските партньори.

Източник: bTV