Български лекари подкупвани от Pfizer, за да предписват лекарствата й

4830
Български лекари подкупвани от Pfizer, за да предписват лекарствата й

Една от най-големите фармацевтични компании в света Pfizer Inc. ще плати 60.2 млн. долара глоба по обвинения в предлагане на подкупи в чужбина, след като постигна извънсъдебно споразумение с разследващите органи в САЩ, информира WSJ.

Водещият фармацевтичен производител по продажби в света Pfizer е обвинен в това, че е подкупвал лекари, болнични администратори и представители на регулаторни органи в няколко страни в Европа и Азия, между които и България, за да предписват техни лекарства на пациенти.

Властите са разкрили, че подразделението на Pfizer в Китай е възнаграждавало лекарите, предписващи лекарства на компанията, с мобилни телефони и комплекти за чай . В Хърватия лекарите са били възнаграждавани от съответното подразделение на Pfizer с пари в брой и международни екскурзии, според съдебните документи.

Конкретно в случая с България в съдебните документи се казва, че за периода, който е обект на разследването, продуктите на Pfizer са били разпространявани в страната чрез представителството на Pfizer HCP, Pfizer HCP Bulgaria.

В периода 1999-2005 г. Pfizer HCP Bulgaria, чрез своите служители и агенти, е плащала за пътувания в страната и чужбина и е осигурявала оборудване на лекари от държавни здравни заведения с цел да им повлияят да предписват продукти на компанията.

В периода 1999-2003 г. Pfizer HCP Bulgaria е организирала “поощрителни пътувания” до дестинации в Гърция, в които са участвали търговски представители на Pfizer HCP Bulgaria и на компании, осигуряващи здравни услуги.

Тези екскурзии обикновено продължавали три дни и включвали образователна и забавна част. Представители на Pfizer HCP Bulgaria били инструктирани да сключват споразумения с лекари за конкретните количества медикаменти на компанията, които да предписват срещу участие в тези пътувания.

Служители на Pfizer HCP Bulgaria също така предлагали да подпомагат посещенията на лекари на медицински конференции в замяна на ползването на техни продукти.

От Pfizer HCP Bulgaria предприели стъпки да прикрият истинското естество на тези транзакции, като неточно ги отчитали като плащания за образователна или благотворителна помощ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Христина Герасимова
# 0
16:04 | 25 April 2016
Спешно търся ампули "Ултрадемопласт".Или заместител.
simpleton
# 1
12:11 | 25 November 2012
Само Пфайзер ли са правили това!?... мисля, че ако Пфайзер може да бъде обвинен в подобни практики какво остава за останалата част от фарма индустрията... да не говорим за генеричната...
Жоро
# 2
18:08 | 8 August 2012
И ако някой сега каже, че е изненадан...Фармацевтичните компании подкупвят лекари, измислят болести, само и само да се купуват лекарствата им. И най-важното, те нямат нужда от оздравяли пациенти, а от живи, които просто да се крепят и да продължават да купуват лекарствата им. Мръсни к*пелета
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg