Българският пенсионен пазар с най-големи рестрикции за инвестициите в акции в ЦИЕ

647
Българският пенсионен пазар с най-големи рестрикции за инвестициите в акции в ЦИЕ

Пенсионният пазар в страните от Централна и Източна Европа се очаква да нараства с 19% годишно, до 2015 година и да достигне 245 млрд. евро през посочената година, на фона на настоящото му ниво от 51 млрд. евро, сочи изследване на Allianz Global Investors, направено сред 11 страни в региона.

Най-големият пенсионен пазар сред посочените страни напълно логично е Полша, като тя допринася за 60% от активите на пенсионните фондове в страните от ЦИЕ.

Заедно Полша, Унгария и Чехия заемат 87% от общия пазар, като се очаква през 2015 година делът на трите страни да намалее до 80% за сметка на страни като България, Хърватия, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словения и Словакия.

В осем от 11-те изследвани страни са представени нови изменения в пенсионното осигуряване с цел да се диверсифицират индивидуалните пенсии и да се развиват капиталовите пазари.

В много от страните са зададени и количествени и качествени ограничения за инвестиране на средствата, набрани от пенсионните фондове, с цел по-голяма защита на интересите на осигуряващите се.

От една страна, подобни рестрикции ограничават фондовете в търсенето на по-висока доходност на финансовите пазари и им пречат да се възползват от положителното развитие на фондовите пазари, а от друга, ограниченията относно локализацията на средствата намаляват възможностите за диверсифициране.

Унгария и Чехия са премахнали рестрикциите относно локализацията на инвестициите, като от 2004 година на унгарските фондове е позволено да инвестират до 50% от набраните средства в Акция, докато в Чехия са позволени 25%.

В страната ни и в Хърватия действат най-големите рестрикции сред страните от ЦИЕ, като у нас е позволено едва до 20% от средствата на фондовете да бъдат инвестирани в акции, докато в Хърватия до 30%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg