Балканският поход на „Лукойл“

1136
Балканският поход на „Лукойл“

„Лукойл“ се активизира на Балканите. Експерти виждат в това не само икономически, но и политически причини, пише „РБК Дейли“, цитиран от БГНЕС.

„Лукойл“ активизира експанзията си на пазара на петролни продукти в Източна Европа чрез Балканите. По данни на местните медии компанията разглежда възможността да създаде голяма мрежа от бензиностанции в Босна, Хърватия и Черна гора. Експерти виждат в това не само икономическа, но и политическа причина.

През миналата седмица дъщерната компания на „Лукойл“ в Черна гора /LUKOIL Montenegro/ купи шест бензиностанции, разположени в най-стратегическите места в столицата на страната Подгорица, съобщи сръбският медиахолдинг В92. По-рано те бяха собственост на черногорската „Rokŝped Petrol“, която още от 2005 г. сътрудничи със сръбската „Лукойл Беопетрол“. Сделката е на стойност 26.5 милиона евро.

По данни на „РБК Дейли“ интерес към активите на „Rokŝped Petrol“, освен „Лукойл“, са проявили унгарската МОЛ и австрийската OMV. Представител на „Лукойл“ потвърди информацията за покупката на бензиностанции в Черна гора. По-рано босненски медии, позовавайки се на неофициални източници, писаха, че „Лукойл“ планира да създаде на територията на Хърватия мрежа от бензиностанции за продажбата на петролни продукти, произвеждани в рафинериите й в Южна Европа. През януари „Лукойл“ съобщи, че е открила нов офис в Хърватия, който е оглавен от Николай Ивчиков, по-рано бивш ръководител на представителствата на компанията в Полша и България. Както съобщи по-рано босненският бизнес портал Capital.ba, за захранване на мрежата със суровина „Лукойл“ възнамерява да реализира в Хърватия проект за строителството на петролно хранилище в пристанището Плоч.

В края на 2007 г. и босненските власти съобщиха за намеренията на „Лукойл“ да се занимава с продажби на дребно. По данни на местни медии руската компания е обсъждала възможността да осъществи инвестиции в мрежа от бензиностанции и строителството на терминали в страната и не е изключила вероятността за покупка на вече съществуваща мрежа за продажби на дребно.

„Лукойл“ вече притежава активи в Румъния, Сърбия и Македония, а също така в България, където контролира 74% от пазара на едро на петролни продукти. По думите на представител на компанията Балканите сега, без съмнение, са приоритетно направление за „Лукойл“. Експерти смятат, че интересът към балканския пазар е обусловен от близостта на рафинериите – в непосредствена близост са „Нефтохим Бургас“ в България (с капацитет на преработка 8.8 милиона тона годишно), рафинерията Petrotel в Румъния (2.4 милиона тона годишно) и Одеската рафинерия в Украйна (2.8 милиона тона годишно).

Анализаторът от „Glitnir“ Бахром Умарбеков смята, че близостта на рафинериите ще позволи на компанията значително да икономисва от транспортни разходи. „Постепенно в Черна гора „Лукойл“ ще заеме значителен дял от пазара, съдействайки за увеличаване на продажбите на петролни продукти“, заяви експертът. „Лукойл“ бавно навлиза на балканския пазар, но компанията разширява своето присъствие там, затова съдейства и МВнР, с което „Лукойл“ има споразумение за сътрудничество, смята анализаторът от „Брокеркредитсервис“ Екатерина Кравченко. Подкрепата на държавно ниво може да свидетелства затова, че присъствието на руска компания в такъв спорен регион, като Балканите, има не само икономически, но и политически причини, каза тя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg