Белгия отваря пазара на труда за български и румънски работници от догодина

577
Белгия отваря пазара на труда за български и румънски работници от догодина

От следващата година българите да могат да работят свободно в Белгия. Предложението е заложено в план на белгийското вътрешно министерство, предаде БНТ. Планът предвижда т. нар. „икономическа имиграция” и включва пълно отваряне на пазара на труда за гражданите на страните-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

За българи и румънци стартовата дата е 1 януари 2009 година, предвижда министърът на вътрешните работи на Белгия.

Специалният план на Патрик Деуал, наречен „икономическа имиграция”, до който БНТ е получила достъп, предвижда от май тази година да отпаднат ограниченията за страни като Полша, Унгария или Словакия. За България и Румъния това трябва да стане от началото на следващата година.

Белгийското вътрешно министерство засега отказва публично да коментира плана, опасявайки се от негативна политическа реакция на опозицията. Източници от министерството обаче казаха, че в момента се издават стотици разрешителни за работа на българи. С евентуалното отпадане на ограниченията ще отпадне и голяма част от административната тежест на администрацията и ще се задоволи търсенето на българска работна ръка, което в Белгия никак не е малко.

Сега българите работят легално само след получаване на разрешително за работа – процедурата е по-лека за определени професии, търсени в Белгия, например компютърни специалисти, строителни инженери, медицински сестри, счетоводители. От 2009 година е напълно възможно разрешителните да отпаднат и българите да бъдат наемани на равно с французи и британци, ако, разбира се, си намерят работа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg