Без наблюдатели от ОССЕ и ЕП на президентските избори в Русия

494
Без наблюдатели от ОССЕ и ЕП на президентските избори в Русия

На 2 март в Русия предстои вот, който трябва да излъчи новия президент на страната. На 7 февруари Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че няма да изпраща наблюдатели на тези избори поради наложените от Москва ограничения на планираната наблюдателна мисия - ограничен брой наблюдатели и то в самия край на кампанията около избора на държавен глава. Европейският парламент също ще се въздържи от изпращането на свои наблюдатели, съобщиха от пресслужбата на парламента.

Председателят на Делегацията на ЕП за връзки с Русия Ria Oomen-Ruijten (ЕНП-ЕД, Нидерландия) изрази съжалението си по повод на създалото се положение. "Наблюдение на избори се провежда в много страни по света и то не представлява нито намеса във вътрешните работи на съответната страна, нито някакъв вид наказание", подчерта тя.

Според István Szent-Iványi (АЛДЕ, Унгария) самите избори нямат никакво политическо значение: "Става дума за внимателно организирано формално въвеждане в длъжност на вече определения от президента Путин наследник".

Jan Marinus Wiersma (ПЕС, Нидерландия) се надява новият руски президент да даде нов тласък в две области, а именно: начало на преговорите с Европейския съюз относно ново споразумение за партньорство и напредък по членството на Русия в Световната търговска организация (СТО).

Изборите в Русия ще бъдат следени от близо 300 международни наблюдатели. Сред тях ще бъде и делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg