Безработицата сред бежанците в Германия рязко намалява

1543
Безработицата сред бежанците в Германия рязко намалява

© Pixabay

Германия отчита прогрес в интегрирането на големи групи бежанци на пазара на труда. Това показва нови данни, според които безработицата сред мигрантите е паднала с 10 процентни пункта през последната година.

Докладът, изготвен от Institute for Employment Research (IAB), който функционира на държавна издръжка, твърди, че безработицата сред бежанците е намалява от 50.5% до 40.5% през последната година, предава Financial Times.

Един на всеки четирима бежанци официално е регистриран като зает. „На добър път сме”, казва Херберт Брюкер, професор по икономика в Humboldt University и водещ автор на цитираното проучване.

Според докладa Германия може до 2020 година да намери работа на половината бежанци, пристигнали в страната преди 3 години

Данните служат като мотивация за законотворците в Германия, но също така очертават предизвикателството, пред което е изправена страната след бежанската криза от 2015/2016 година.

Над 1 млн. мигранти, едни бягащи от войната в Сирия, други поради икономическото състояние на страните си, пристигнаха в Германия за две години.

Това предизвика политическо напрежение, което даде нови сили на крайно десните партии в страната. Критиците посочват, мнозинството мигранти, само малка от които говорят немски, не са способни да се грижат за себе си и поради това ще живеят на социални помощи дълги години.

От друга страна някои твърдят, че бежанците могат да запълнят дупката на пазара на труда в застаряваща Германия.

Безработицата в страната понастоящем е на ниво от 5.1% - най-ниската от съединението между изтока и запада през 1990 година.

„Вкарването на бежанското население на пазара на труда е едно от най-големите социални, икономически и политически предизвикателства през Германия днес”, казва професор Брюкер.

„Знаем, че интеграцията на бежанците на пазара на труда е ключова за приобщаването им към обществото като цяло. Това има и значителни икономически последствия, тъй като намалява натиска над държавния бюджет”, казва той.

Проучването на IAB изследва представянето на пазара на труда на бежанците от военно нестабилни зони като Сирия, Афганистан, Ирак, Сомалия И Еритрея, сравнявайки ги с други групи мигранти.

Според доклада, въпреки подобренията, бежанците имат доста по-малък шанс да намерят работа в Германия в сравнение с другите групи.

Най-добрите страни за имигранти в светаБългария се нарежда в средата на класацията

Безработицата сред всички чужденци в страната възлиза на 13.8%. Сред гражданите на страни-членки на ЕС тя е 8.4%.

Основните причини за трудностите пред бежанците са свързани с лошо образование и слабо говорене на чужди езици.

Около 80% от пълнолетните мигранти, дошли през 2015 година, са пристигнали без висше образование или езикова подготовка, като това ограничава работните позиции, които могат да заемат.

Около половината от вече работещите бежанци са наети да извършват спомагателни дейности, казва проф. Брюкер. Другата половина работи на позиции, изискващи квалификация, като автомобилни механици, готвачи или работници в производството.

Много тесен кръг от мигранти се труди на позиции, изискващи висока квалификация, сочи проучването. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg