Безработицата в ЕС нараства слабо, а в България дори намалява

492
Безработицата в ЕС нараства слабо, а в България дори намалява

© източник: Евростат

Безработицата в Европейския съюз се увеличава доста по-слабо от очакваното през месец май, показват данните на Евростат.

В някои страни, сред които е и България, нивото на безработица дори отчита спад спрямо предходния месец.

Средното равнище на безработицата в ЕС достига 6.7% през май, в сравнение с 6.6% през април.

В рамките на еврозоната безработицата се повишава до 7.4% през май от 7.3% през април.

В България нивото на безработица през май, по данни на Евростат, се понижава с 0.2 процентни пункта, до 4.6 на сто. Само шест държави от ЕС отчитат по-ниско ниво на безработица през май - Малта, Германия, Нидерландия, Полша, Чехия и Унгария.


Общо 154 000 българи са били без работа през май, в сравнение със 160 000 за предходния месец.

Според оценките на Евростат броят на безработните в ЕС през май 2020 г. достига 14.37 милиона души, от които 12.15 милиона са в държавите от еврозоната.

Ръстът спрямо април е с 253 000 души общо в ЕС и със 159 000 в еврозоната.

Младешката безработица в ЕС се увеличава с 0.3 процентни пункта спрямо април и достига 15.7%. През май общо 2.815 млн. души на възраст под 25 години са били без работа в страните от Общността.

В България нивото на младежката безработица през май достига 12.1%, като се понижава значително спрямо предходния месец, когато е достигнало 14%.

От разбивката на данните по полове, предоставена от европейската статистическа служба, става ясно, че през май средното ниво на безработица при жените в ЕС се увеличава от 6.9% на 7.2%, докато при мъжете то остава без промяна на стойност 6.4%. 

У нас и при жените, при мъжете се наблюдава спад на безработицата с 0.2 процентни пункта спрямо април, съответно до 4.8 и 4.4 на сто, показват още данните на Евростат.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg