Безработицата в Кипър се е удвоила за последните две години

1018
Безработицата в Кипър се е удвоила за последните две години

Кипър е една от най-предпочитаните страни в Европейския съюз за работа, но в резултат на това тя значително променя структурата на заетостта си и нейният пазар на труда също изпитва натиск. Това сочат данните за януари и обобщението за 2010 г., които Статистическата служба на страната изнесе в петък.

В момента почти всеки трети работещ в Кипър не е кипърец. 13 на сто от заетите тук са граждани на други страни-членки на Европейския съюз, а 15 на сто - на трети страни, съобщи социалният министър Сотирула Хараламбус.

В същото време първият месец на 2011 г. донесе на Кипър повече от 3500 нови безработни. В края на януари в регионалните служби по заетостта има регистрирани почти 29 000 души, съобщи Статистическата служба.

Министерството на труда и социалното осигуряване на Кипър отчита с тревога, че за последните две години безработицата в страната почти се е удвоила. В края на декември 2010 г. тя е 7.3 на сто. По този показател обаче Кипър е под средното за Европейския съюз ниво.

Освен общите проблеми на икономическата криза, които са причина за този ръст, в Кипър много силна е сезонната зависимост в заетостта. Официалната статистика отбелязва, че най-много са регистрираните безработни от търговията, хотелиерството и ресторантьорството, строителството, транспорта и снабдяването. А това са отраслите, към които основно се насочват и българите, търсещи работа на острова.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg