Безработицата в Румъния най-ниска през май от 15 години насам

378
Безработицата в Румъния най-ниска през май от 15 години насам

Безработицата в Румъния се е понижила до 15-годишен минимум през май, като строителните компании, хотелите и туристическите обекти и фермите са наемали работници в разгара на лятото.

През май равнището на безработица в северната ни съседка се е понижило до 4.1%, в сравнение с 4.5% месец по-рано, посочиха статистически данни на националната агенция по заетостта.

Това е и най-ниското равнище на безработица в страната от 1992 година насам, сочат още оповестените данни.

За доброто представяне на пазара на труда съдействат стабилният икономически ръст на страната, както и значителните по размер инвестиции след присъединяването й към ЕС.

Безработицата достигна своята върхова стойност през 2002 година при ниво от 13.5%.

От тогава насам безработицата в Румъния трайно се понижава, като строителният бум през последните няколко години съдейства за това.

Значителните по размер инвестиции в страната се обуславят от значително по-евтиния за западноевропейските компании труд, както и наличието на висококвалифицирани кадри.

Някои от чуждестранните компании, направили значителни по размер инвестиции в Румъния, са големи мултинационални компании като Microsoft Corp., Nokia Oyj, IKEA, Starbucks Corp., Metro AG, Auchan SA и др.

Броят на безработните в 22-милионната страна се е понижил с 31 000 през изминалия месе, до около 370 000, посочиха още изнесените данни. Най-ниска е била безработицата в Тимишоара, където тя е възлизала на едва 1.6% от работоспособното население.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg