Безработицата в Сърбия в размер на 21.6% към края на миналата година

450
Безработицата в Сърбия в размер на 21.6% към края на миналата година

Безработицата в Сърбия към края на 2006 година е възлязла на 21.6%, посочиха данни на Световната банка. В страната към края на миналата година броят на безработните е възлизал на 693 000 души.

Понижението в безработицата е възлязло на 0.2 процентни пункта в сравнение с края на 2005 година, сочат още данните.

Степента на заетост е била 51% в страната, което е под препоръчаните от ЕС 70%. Сред най-засегнатите групи от високото равнище на безработица е било младото население в страната и жените, които срещат трудности при намирането на работа.

Заетостта сред жените в Сърбия е възлизала на 41% през 2005 година, което е било с близо 20% по-малко от нивото й сред мъжете.

По данни на Световната банка близо половината от обявените свободни места са били извън частния сектор в страната, чийто дял в икономиката е значително по-малък от този в развитите европейски страни.

Фактори, въздействащи неблагоприятно на пазара на труда в Сърбия са инвестиционния климат, макроикономическата нестабилност и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...