Бизнесмени се съмняват, че Македония е подготвена за парите от ЕС

570
Македонските бизнесмени се съмняват, че страната е подготвена да използва правилно 210-те милиона евро от предприсъединителните фондове на Европейския съюз, които ще бъдат достъпни от втората половина на следващата година.

Това бе изтъкнато на конференцията "Европейски съюз - фондове, възможности и перспективи", организирана от седмичника "Капитал" в партньорство с делегацията на Европейската комисия в Скопие.

Опасявам се, че парите ще отидат в канцелариите и министерствата за кадри, обучения, търгове и че много малка част от тях ще стигнат до фирмите, каза Александар Пейковски от "Дуна Компютри".

Словенският консултант Боно Щерн каза, че Македония ще има полза от помощта от ЕС само ако изготви добри проекти и обучи администрацията да управлява изразходването на парите.

Представителят на ЕС в Македония Ерван Фуере каза, че администрацията трябва да има пълен капацитет, за да управлява парите. "Лошо е когато се сменя правителството, да се сменят и експертите, които са се занимавали с тази проблематика", каза Фуере.

От инструмента за предприсъединително подпомагане ИПА Македония до края на 2009 година може да получи около 210 милиона евро. Македония получи статут на страна-кандидатка за членство в ЕС през 2005 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg