Близо 40 млрд. долара ще спечелят авиокомпаниите през 2018 г.

1068
Близо 40 млрд. долара ще спечелят авиокомпаниите през 2018 г.

© Pixabay

Авиокомпаниите по света ще продължат да увеличават печалбите си, като през следващата 2018 г= се очаква общата им печалба да достигне близо 40 млрд. долара.

Това сочат прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирани от CNBC.

Почти половината от печалбата ще бъде генерирана от компаниите, базирани в Северна Америка, посочват от организацията, която представлява над 80% от въздушния трафик по света.

Според доклада на IATA, нетната печалба на авиокомпаниите през следващата 2018 г. ще достигне 38.4 млрд. долара, което ще бъде с 11% повече спрямо прогнозния финансов резултат за настоящата година.

Очаква се превозвачите от региона на Северна Америка да генерират печалба от 16.4 млрд. долара догодина, което ще бъде близо половината от общата печалба на индустрията по света.

От организацията заявяват, че цифрата за Северна Америка представлява леко отстъпление от гледна точка на дял от общите печалби.

"Авиокомпаниите в Северна Америка генерираха повече от половината печалба на индустрията през последните 3 години, но по-високите разходи забавиха развитието на тази тенденция“, се казва в доклада.

Данните на IATA показват, че американските превозвачи са пострадали най-много от покачващите се цени на петрола, в сравнение с конкурентите им от другите части на света.

8 причини да не се страхувате от летене със самолет Вероятността нещо да се обърка е изключително малка...

Други региони с голям пазарен дял са Азиатско-тихоокеанският и Европа, за които се очаква да генерират печалби през 2018 г. в размер съответно на 9 млрд. долара и 11.5 млрд. долара.

Докладът посочва, че европейските авиокомпании са повлияни позитивно от икономическото възстановяване в региона и пътническите самолети са по-пълни от където и да е другаде по света.

През 2018 г. се предвижда и повишаване с 4.5% на годишна база на общото тегло на товарите, които ще бъдат доставени по въздух, до общо 62.5 млн. тона.

Изпълнителният директор на IATA Александър де Жуниак посочва, че прогнозите за 2018 г. са на „най-силното си ниво от повече от десетилетие“. 

Всичко по темата Прогнози за 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg