Bloomberg: България преговаря с ExxonMobil за проучване в спорен блок

1547
Bloomberg: България преговаря с ExxonMobil за проучване в спорен блок

България преговаря с най-голямата петролна компания в света ExxonMobil за проучване на блок в Черно море, който е спорен с Румъния, предаде агенция Bloomberg, позовавайки се на анонимни дипломатически източници, съобщи БГНЕС.

На 20 март румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви, че България и Румъния спорят за район с площ около 300 кв. км в акваторията на Черно море. Спорът започнал през 1994 г. и причина за него било неточното определяне на морската граница между двете страни.

 И София, и Букурещ смятат преговорите за делимитация на морската територия за технически въпрос, а не за териториален спор, който иначе не би им позволил изобщо да се присъединят към Европейския съюз през 2007 г.

Румъния се стреми да разреши проблема с помощта на двустранни разговори с България, но ще го внесе в Международния съд в Хага, ако не бъде намерено решение.

На 4 февруари ExxonMobil заяви, че е обнадеждена от откриването на газ в континенталния черноморски шелф на Румъния. В края на 2011 г. ExxonMobil и австрийската ОМВ започнаха проучването на периметър, разположен на 170 км източно от румънското крайбрежие, на дълбочина 1000 м. Периметърът е част от зона, която Румъния си върна от Украйна след решение на Международния съд в Хага. Според експерти зоната с размер около 9700 кв. км, дадена на Букурещ от съда, крие близо 100 милиарда куб. метра газ и 10 милиона тона петрол.

Първото сондиране от ExxonMobil и ОМВ в Черно море показва наличие на природен газ, обявиха в комюнике двете компании. Откритието е обнадеждаващо, но е още прекалено рано да се каже дали става дума за находище, което ще може да се експлоатира по рентабилен начин.

Американският петролен и газов гинат ExxonMobil е световен лидер в своя отрасъл.

Чистата печалба на компанията през 2011 се увеличи с 34% и достигна 41 милиарда долара, или 8.43 долара на акция. Продажбите на компанията нараснаха с 28% до 486 милиарда долара. Добивът през 2011 г. се сви с 5% и възлиза на 2.31 милиона барела петролен еквивалент дневно. През 2011 г. "ExxonMobilл" увеличи и доказаните си запаси от въглеводороди с 0.4% до 24.9 милиарда барела петролен еквивалент от 24,8 милиарда в края на 2010 г. Доказаните запаси от въглеводороди на компанията се състоят: 49% от течни въглеводороди, 51% от газ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg