Bloomberg: Растежът на българската икономика може да спре

996
Bloomberg: Растежът на българската икономика може да спре

Растежът на източноевропейските икономики вероятно ще се забави през третото тримесечие, тъй като дълговата криза намали износа, основната движеща сила за растежа, и затрудни отпускането на заеми от банките, съобщава агенция Bloomberg.

Чешката и унгарската икономика постигнаха най-слаб растеж за година и половина, докато възстановяването на България може да спре след връщането към растеж преди една година. Производството на Словакия може да се понижи за второ поредно тримесечие в периода юли-септември, съобщава Bloomberg, позовавайки се на допитване до икономисти.

Воденото от износа възстановяване на Източна Европа е в опасност, тъй като задълбочаващата се криза в еврозоната засяга региона чрез търговията и банковите връзки. Рисковете от рецесия в еврозоната и слабото вътрешно търсене, което все още се възстановява от най-тежката си криза от две десетилетия, засилиха опасността от икономическа стагнация.

"Очакваме намаляване на растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) заради по-слабия износ и по-строгите условия за отпускане на заеми", заяви Рафаела Тенкони, икономист от Merrill Lynch в Лондон. "За момента тези проблеми засягат най-вече Унгария", допълни тя.

Кредиторите, които субсидираха икономическия бум в Източна Европа преди кредитната криза през 2008 г., изпитват затруднения заради влошаването на качеството на заемите и забавянето на икономическия растеж. Регионът пострада най-тежко след срива на банка Lehman Brothers преди три години и може да бъде изправена пред заплахата от нов рязък спад заради разпространението на проблемите в еврозоната.

Финансовата стабилност в региона е заплашена, защото западноевропейските банки намалиха балансите си с 2.5 трилиона евро (3.4 трилиона долара), за да изпълнят изискванията за капитала си, съобщи анализатор от Morgan Stanley.

"Уникредит", "Ерсте Груп", "Райфайзенбанк" и "Сосиете Женерал" са четирите най-големи банки в бившата комунистическа част от Европа. И четирите не се вместиха в минималния праг от 9% рискови активи, определен от Европейския банков орган. Същевременно много от клоновете им в Източна Европа изискват огромно финансиране, защото имат по-малко депозити, отколкото заеми.

Растежът на чешката икономика достигна 1.6% през третото тримесечие на годишна основа, което е спад с 2,2% спрямо предишното тримесечие, а унгарската икономика регистрира спад от 0,8% спрямо 1.5%, според изследването на Bloomberg.

БВП на България нарасна с 0.2% спрямо 2% предишното тримесечие. Растежът на Словакия намаля до 3% спрямо 3.3% предишното тримесечие, а Румъния излезе от тази тенденция с растеж от 1.9% спрямо 1.4% предишното тримесечие, сочат други изследвания на Bloomberg.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...