Богатите в Сърбия са 50 000, бедните – 2.5 млн. души

580
Богатите в Сърбия са 50 000, бедните – 2.5 млн. души

Висшата класа в Сърбия наброява 50 000 души, средната – около 800 000, а в най-ниската класа са около 2.5 млн. души.Това сочат резултатите от миналогодишното проучване на Института за социологически изследвания, пише сръбският вестник “Политика”, цитиран от БГНЕС.

Доктор Слободан Цвеич от института обяснява, че тези данни се отнасят само до активното население. Той подчертава, че в Сърбия постепенно се формира капиталистическа класа. Това са хора, които притежават недвижими имоти в елитните квартали на големите градове в Сърбия, особено в Белград, както и в други градове в Европа. Те са собственици на търговски вериги, имат по няколко фирми, големи спестявания, разполагат с огромен капитал. От тази висша класа има един процент най-богати, които живеят луксозно, не им липсва нищо, дори “от пиле мляко”. С богатството си те са на една нога с богаташите от развитите западни страни.

Средната класа е съставена от високообразовани хора, професори, специалисти, инженери, мениджъри, директори на държавни предприятия, лекари и учители. Хората от средната класа имат апартамент или къща, осигуряват образованието на децата си, ходят на почивки, най-често в Гърция и Турция. Те се разпознават и по потреблението – по колите, които карат, дрехите, които си купуват, по-рядко от китайците и по-често от луксозните магазини.

Най-много са хората в най-ниската класа. Това са селяните, безработните, пенсионерите, работниците, техниците, майсторите-занаятчии. Социологът изтъква, че преходът е довел до значителни промени в обществената подвижност. Хората от най-ниския слой много трудно могат да влязат в средната или висшата класа, трудно си намират работа. От няколко години се забелязва тенденция на затваряне на елитните слоеве.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg