Борсата в Букурещ изгуби 1 млрд. евро от капитализацията си за един ден

672
Борсата в Букурещ изгуби 1 млрд. евро от капитализацията си за един ден

След серията рекорди през изминалия месец, вчера борсата в Букурещ усети сериозна корекция, съобщава румънската преса. Капитализацията на румънската борса спадна с 1 млрд. евро, което на практика стопи увеличението, регистрирано в началото на седмицата.

Най-сериозни спадове регистрираха финансовите инвестиционни компании. Индексът BET-FI спадна с 4.2%, което е най-голямото понижение за един единствен ден от март насам, а индексът BET, който измерва представянето на десетте най-големи компании на румънската борса, намаля с 3.4%.

Най-големи загуби имаше по позициите на SIF Oltenia и SIF Moldowa. И двете компании загубиха по 5% при голям обем изтъргувани книжа.

Други губещи компании бяха Oltchim Ramnicu Valcea (-12%) и Petrom Bucuresti (-3.3%), която се оказа най-губеща по отношение на пазарна стойност – капитализацията й се срина с 360 млн. евро. Със 150 млн. евро намаля капитализацията на Oltchim, а на SIF Oltenia с 50 млн. евро.

Корекции имаше и при RASDAQ. На този пазар капитализацията вчера спадна с 350 млн. евро.

Главната причина за тези корекции са спадовете на европейските и американските пазари, породени от опасенията относно американската икономика.

Вчера, почти всички пазари в Европа отвориха със значителни намаления, след като американските индекси паднаха с между 1.5% и 2% във вторник.

„Днешната корекция е в резултат на спадовете на чуждите пазари. Въпреки това смятам, че това бе по-скоро повод, тъй-като анализаторите предвиждаха, че след дългите серии на покачване, неизменно ще последва корекция,“ каза вчера Рарес Нилас, главен мениджър на BT Securities.

През последните два месеца силните колебания на чуждите пазари оказваха все повече влияние и на борсата в Букурещ. Периодът на увеличения на борсата съвпадаше с този на рекордни резултати на западните пазари.

Поради по-високата волатилност на румънския пазар, колебанията на чуждите борси оказват голямо влияние на търговията с румънските акции. Затова вчера румънските индекси спаднаха с около 3-4%, докато повечето европейски индекси намаляха само с 1-2%. Европейските борси започнаха да се съвземат вчера следобед, но по това време борсата в Букурещ беше вече затворила.

Подобна ситуация имаше през февруари, когато всички международни борси отбелязаха значителни спадове поради срива на пазара в Китай.

Според брокерите развитието на пазара в близкото бъдеще зависи изключително много от това какво ще се случи на чуждестранните борси. Ако всички международни фондови пазари отбележат ръст, то това ще се случи и в Букурещ, но в противен случай можем да очакваме корекциите да продължат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg