Борсата в Румъния обяви едночасово спиране на търговията в знак на протест

497
Борсата в Румъния обяви едночасово спиране на търговията в знак на протест

Букерещката фондова борса обяви едночасово спиране на борсовата търговия днес в знак на протест, срещу несправедливото облагане с данъци на капиталовите печалби от търговията им на фондовата борса.

Към настоящият момент, според борсата се стига до абсурдната ситуация, при която инвеститори реализирали като цяло отрицателен баланс от операциите си на борсата, са длъжни да кредитират държавния фиск.

Това се предопределя от облагането с данък на печелившите операции на инвеститорите при търговията им с финансови инструменти, без от тях да се приспадат губещите им транзакции.

Това е първият път в историята на борсата, когато се прекъсва борсовата търговия в резултат на протест срещу правителствени действия.

Днес, 25 януари, е и крайният срок, в който инвеститорите са длъжни да декларират капиталовите си печалби за изминалата година.

В обяснение дадено от румънската фондова борса се казва, че неяснотата относно облагането с данъци на капиталовите печалби ще нарани сериозно имиджа и доверието към развиващата се борса на северната ни съседка.

Пълното объркване се допълва от факта, че брокерите вече са били посъветвали своите клиенти, че трябва да декларират само нетния си доход от операции с финансови активи, което е довело до попълване на неверни декларации от голяма част от инвеститорите.

Обяснителните бележки обаче, дадени от фискалната агенция, налагат плащане на данък в размер на 16% единствено върху реализираните положителни транзакции, без да се приспадат губещите такива.

Брокерите също се присъединиха към протеста на борсата, обявяйки настоящото данъчно облагане за несправедливо.

Припомняме, че подобен проблем съществува и при данъчното облагане в България. Въпреки, че капиталовите печалби на Българска Фондова Борса са необлагаеми, при търговия на чуждестранните пазари с финансови инструменти, както и при валутната търговия, българските инвеститори също са длъжни да плащат данък върху печелившите си операции, като от тях не се приспадат губещите такива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg