Босна и Херцеговина на път да се разцепи

795
Босна и Херцеговина на път да се разцепи

Босна и Херцеговина е изправена пред една от най-тежките политически кризи след края на войната, заяви в Съвета за сигурност на ООН върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко. Международната кризисна група от своя страна предупреждава за възможно разделяне на държавните институции.

"Дейтънското мирно споразумение, което донесе 15 години мир в Босна и Херцеговина, се нарушава сериозно", заяви Инцко, представяйки доклада си за Босна и Херцеговина пред Съвета за сигурност.

Според него свикването на референдум в Република Сръбска за това дали гражданите подкрепят законите на върховния представител на международната общност, особено в сферата на правосъдието, противоречи на Дейтънското мирно споразумение и може да застраши конституционната система на разделяне на отговорностите между двете съставни части на държавата.

"Властите в Република Сръбска продължават да настояват страната да се разпадне, а институциите на държавно ниво са под политически, институционален и икономически натиск", се казва ощке в доклада на върховния представител на ООН.

Миналата седмица Инцко заплаши, че ще анулира решението на парламента на Република Сръбска за произвеждане на референдум, ако в срок от седем дни същото не бъде направено от властите в Баня Лука. Ако Инцко анулира решението, съществува опасност сърбите да се оттеглят от институциите на Босна и Херцеговина.

Ако и двамата членове на Хърватската демократична общност също се оттеглят, може да се стигне до разделяне на държавата на две части - тези, които участват в правителството, и онези, които не искат да участват в него.

"Основният спор се води около въпроса кой взима решенията в Босна и Херцеговина или каква е ролята на международната общност и на върховния представител. Международната общност ли взима ключовите решения за управлението в Босна и Херцеговина или това трябва да бъде въпрос на консенсус между местните политически лидери? Около този въпрос досега съществуваше напрегнат консенсус, който очевидно изчезна", обяснява за Дойче веле директорът на програмата за Балканите в Международната кризисна група Марко Прелец.

В Международната кризисна група посочват, че ситуацията е много сериозна и че много бързо може да излезе извън контрол. Експертите от групата смятат, че виновни за това са всички страни, които участват в политическия живот на държавата, включително и ООН.

"Всички се държат така, като че ли искат да разбият държавата", твърди Прелец и призовава за спешно възстановяване на консенсуса между местните политически лидери, съгласно който Босна и Херцеговина трябва да бъде децентрализирана, но единна държава.

"Днес те могат да се договорят за това как да управляват държавата или могат да я доведат до сериозна криза, при която държавната власт ще се разпадне, а след това ще търсят решение. Може да стигнат и до граждански сблъсъци, а след това до международна конференция, на която отново всички ще седнат заедно, за да търсят решение", посочва Прелец.

Източник:бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg