Бойко Борисов е на посещение в Хърватия

1086
Бойко Борисов е на посещение в Хърватия

Премиерът Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация заминана на еднодневно официално посещение в Хърватия. В делегацията са включени министрите на икономиката и културата Трайчо Трайков и Вежди Рашидов. Борисов ще бъде в Хърватия по покана на хърватския премиер Ядранка Косор, която бе на официално посещение в България на 14 април 2010 година.

По време на посещението ще бъде подписано споразумение за сътрудничество в областта на културата до 2013 година.

Джуро Попияч, министър на икономиката, труда и предприемачеството на Хърватия, и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България, ще открият в Загреб българско-хърватския бизнес форум. Едновременно с бизнес форума ще се проведе и сесия на българско-хърватската смесена комисия по туризъм.

Българският премиер ще има среща с премиера на Хърватия Ядранка Косор, с президента Иво Йосипович, с председателя на парламента Лука Бебич.

Очаква се сред водещите теми на разговорите да бъде евроинтеграцията на Хърватия, перспективите пред туризма и увеличаването на стокообмена.

През последните години двустранните отношения между България и Хърватия се характеризират с активен политически диалог на високо равнище, посочват от правителствената информационна служба. От началото на годината, това е второто голямо посещение на държавно ниво на българска делегация в Хърватия. На 21 март 2011 г. на еднодневно посещение в Хърватия беше българският президент Георги Първанов, по покана на хърватския си колега Иво Йосипович.

Между двете страни няма открити или спорни въпроси от политически, икономически, финансов или друг характер. Липсата на каквито и да е нерешени въпроси е основа за задълбочаване на отношенията на всички нива.

България бе сред първите държави, признали независимостта на Хърватия на 15 януари 1992 г. Дипломатически отношения на равнище посолства са установени на 13 август 1992 г.

Има широко съвпадение в подходите и позициите на двете държави по основните проблеми на международните отношения и на обстановката в Югоизточна Европа, основаващо се на общата им европейска ориентация и общата им заинтересованост за укрепване на сигурността в региона. На всички равнища България изразява подкрепата си за европейската интеграция на Хърватия.

На 14 април 2010 г. на официално посещение в България беше хърватският премиер Ядранка Косор. По време на визитата бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Хърватия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg