Братислава и Милано фаворити за Агенцията за лекарствата на ЕС

753
Братислава и Милано фаворити за Агенцията за лекарствата на ЕС

© Pixabay

Братислава и Милано имат най-големи шансове да приемат Европейската агенция по лекарствата (EMA), след като Великобритания окончателно напусне Европейския съюз.

Според високопоставени дипломати, кандидатурите на Италия и Словакия имат най-големи шансове сред 19-те страни (включително България), искащи да приемат агенцията, която ще трябва да се премести от Лондон, пише Financial Times.

Амстердам и Копенхаген също са сред фаворитите. EMA се смята за перла в короната сред над 40-те различни европейски агенции.

Тя върви с 900 души персонал на пълен работен ден, като бива посещавана от над 35 хил. национални регулатори и учени всяка година поради ключовата ѝ роля при одобряване на нови лекарства в рамките на ЕС.

Министрите на страните-членки ще изберат новия домакин на EMA чрез тайно гласуване, насрочено за 20 ноември тази година. С гласуването ще се определи и бъдещият дом на Европейския банков орган – друга по-малка европейска агенция, която също се помещава в Лондон.

По думите на един от дипломатите, престижът да домакинстваш EMA е провокирал здраво лобиране, което вече достига своята кулминация.

Според източниците на изданието, Братислава е набрала скорост, въпреки предупреждението на EMA, че 70% от персонала ѝ би напуснал, ако агенцията се премести в словашката столица (подобни заплахи имаше и за София – бел. ред.).

Предложението на Словакия има най-големи шансове от региона на Централна и Източна Европа, където се помещават прекалено малък брой европейски агенции. Страната, която е член на еврозоната, изглежда и като една от малкото проевропейски страни в региона, където в последно време се зараждат доста антиевропейски настроения. 

Братислава се намира на близко разстояние от Виена, която също иска да приеме EMA.

Служители на ЕС изтъкват проблема, че нито една европейска агенция не е дадена на новите страни-членки, присъединили се към Общността след 2004 година. Въпреки тази несправедливост, състезанието за EMA се превърна в неособено красива битка на лобита, в която хвърчаха поръчкови обвинения за какво ли не.

Самото тайно гласуване е ключов момент – страните вече търгуват с влияние, за да си осигурят достатъчно гласове. Според източниците на изданието, Италия е обещала повече военна сила за новите бази на НАТО в Балтийските страни в замяна на гласовете от региона в подкрепа на Милано.

Италианците също така трупат точки от драмите в Барселона – друг град, искащ EMA. Както е известно, опитът за обявяване на независимост на Каталония разтърси сериозно региона.

Здравните работници от ЕС започнаха да избягват ВеликобританияСпоред властите обаче проблеми няма

Европейският банков орган (EBA) също е в центъра на ожесточената битка. Осем страни искат тази агенция, като Дъблин, Франкфурт и Париж засега изглеждат като фаворити. EBA върви с персонал от 200 души, като има ключова роля при определянето на общите стандарти за банковата система в ЕС.

Гласуването за избор на нови градове за двете агенции ще се проведе по следния начин – всяка страна ще избира по три кандидата – първи (3 точки), втори (2 точки) и трети (1 точка) избор.

След това ще се класират градовете с най-висок точков сбор. Ако няма град с доминиращ брой точки, ще се пристъпи към последващо гласуване между трите предложения, докато не се излъчи победител.

Поради факта, че гласуването е тайно, се очаква много страни да гласуват в първия рунд за себе си. Има и опасения, че доста страни ще подкрепат нарочно аутсайдерите в битката за EMA, само за да попречат на конкурентите си във втория рунд на гласуването.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg