Брокери: Данъкът върху капиталовите печалби ще навреди на гръцката борса

660
Брокери: Данъкът върху капиталовите печалби ще навреди на гръцката борса

Облагането с данък на капиталовите печалби и дивидентите от януари следващата година като част от мерките за запълване на дупките в бюджета на Гърция в крайна сметка ще навреди на капиталовия пазар, тъй като ще бъден лишен от ключово конкурентно предимство, смятат брокери, информира Reuters.

В опитите си да увеличи слабите бюджетните приходи и да запази бюджетния дефицит под изискваните от Европейския съюз 3%, консервативното гръцко правителство се насочи към мерки в последната минута, включително 10% данък върху капиталовите печалби и дивиденти, който ще влезе в сила от януари 2009 г.

Капиталовите печалби на гръцкия фондов пазар не се облагаха с данък в продължение на четири години - предимство, което привлече чужди инвестиции. Чуждите инвеститори притежават 51.4% от фрий-флоута на пазара и съставляват 65% от оборота.

Тези мерки, в крайна сметка, ще прогонят фондовете от гръцкия капиталов пазар, според Александър Морайтакис, който оглавява Асоциацията на брокерите членове на Атинската фондова борса.

Пакетът от спешни данъчни мерки, който включва още по-високи данъци за самонаетите и 20-процентно увеличение на цените на регистрационните табели на автомобилите, мина в парламента в четвъртък, но не беше одобрен от социалистическата опозиция и беше критикуван от депутати от управляващата партия.

Като част от промените правителството премахна 0.15-процентния данък върху продажбите на борсата, което е глътка въздух за борсовия оператор Hellenic Exchanges, който се сблъсква с конкуренцията на електронните платформи за търговия.

Брокерите също така се опасяват, че гръцките инвеститори на дребно, които се превръщат в рядък вид след срива на пазара през 1999 г., ще понесат по-голямата част от данъчната тежест, тъй като фондовете ще намерят начин да заобиколят данъка, като се възползват от двойното данъчно облагане, данъчните облекчения или омнибус сметки.

Тези мерки, в крайна сметка, ще бъдат изтеглени поради практически затруднения, както се случи в Турция, смята Морайтакис.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...