Броят на кредитните карти в страните от ЦИЕ се е утроил за периода 2004-2006 г.

558

Специален доклад относно издадените кредитни карти в Централна и Източна Европа показва, че за последните две години броят им се е утроил. Броят на съдържателите на кредитни карти в ЦИЕ е достигнал цифрата от 27 милиона души в края на 2006 г., съобщава изданието epnn.network.

Според доклада най-предпочитани в региона са дебитните карти, които представляват над 83% от всички карти, срещу 53% в страните от Западна Европа. Общият брой на видовете платежни карта (дебитна, кредитна и др.) в страните от ЦИЕ е нараснал с 64% за периода 2004-2006 г. до 167 млн. броя.

Все пак общият дял на дебитните карти е отчел намаление в периода 2004 – 2006 година - от 90% на 83% от общия обем на платежни карти. Като основна причина за това се сочат увеличението на кредитните карти, които стават все по-предпочитани и вече представляват над 15% от всички карти.

Жителите на страните Полша, Русия и Украйна притежават около две трети от всички карти, като там е отчетен и най-високият ръст в региона. Данните показват, че в страните от ЦИЕ на 100 души се падат средно 74 карти, което е доста по-малко, сравнено с Западна Европа, където на същия брой хора се падат 203 карти.

Проучването показва, че най-често картодържатели са възрастни хора, а най-много като брой карти на човек от населението в ЦИЕ имат руснаците.

Сметките в дебитни и кредитни карти в страните от ЦИЕ представляват 5% от всички международно издадени карти в световен мащаб. Най-предпочитани в региона са картите от типа Visa Electron и Maestro, които представляват над 77% от всички международни карти и над две трети от всички карти в страните от региона.

Карти от типа American Express и Dinners Club притежават едва 9% от жителите на страните от ЦИЕ.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg