Броят на търгуващите на чешката борса значително се понижава през последните години

387
Броят на търгуващите на чешката борса значително се понижава през последните години

Броят на притежателите на сметки за търговия на фондовата борса в Чехия бележи значително понижение през последните няколко години, сочат публикувани данни на Централния депозитар в страната, цитирани от местните медии.

В началото на март са били регистрирани 1.84 млн. активни сметки за търговия и над 114 000 такива на чуждестранни лица, повечето от които са били предимно от Словакия.

За сравнение, към края на 2001 година активните сметки за търговия на чешката фондова борса на местни и чуждестранни лица са били близо 3.4 млн.

Към края на 2006 година сметките достигат 2.08 млн. броя, държани от местни лица, и над 140 000 на чуждестранни такива.

Сред причините за намаляването на броя на сметките за търговия с акции са няколко основни. От една страна, много фирми са закрили своите сметки, в резултат на значителните по обем изисквания към юридическите лица.

От друга страна, се сочи пренасочването на голяма част от индивидуалните инвеститори към професионални инвестиционни схеми и фондове, на които те поверяват своите спестявания.

В същото време много сметки са отпаднали, след като са били неактивни и без внесени по тях средства в продължение на повече от една година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg