Броят на заетите в културата в ЕС расте

390
Броят на заетите в културата в ЕС расте

© Pexels

Броят на хората, работещи в сферата на културата в Европейския съюз, се е възстановил след спада в разгара на локдауните заради Covid-19 и леко надвишава нивата от 2019 г. Това показват данни на Eurostat.

Статистиката обаче не е еднозначна за всички страни – докато в някои делът на заетите в сектор култура се увеличава, в други се наблюдава спад.

В България заетостта в културния сектор е нараснала с около 5%


От балетната сцена до автомобилния сектор

През 2021 г. 7,36 милиона души са били заети в културния сектор в ЕС, което е 3,7% от общата заетост.

Важно уточнение е, че културният сектор включва широк спектър от професии – от заетите в изкуства като балет и театър до постоянно наети журналисти, но и непряко свързани с културата професии като счетоводител, работещ в издателство, както и свързани с културата работни места извън сектора на културата – например графичен дизайнер, който работи за автомобилната индустрия, посочват от Евростат.

„Най-културните“ държави в Европа

През 2020 г. броят на заетите в културния сектор намаля с над 20 милиона (през 2019 г. те са били 7,35 млн., а през 2020 г. - 7,14 млн.)

През 2021 г. спрямо 2019 г. делът на заетите в културния сектор е нараснал в 14 страни членки, но се е понижил в други 13.

Най-голямото увеличение е регистрирано в Латвия и Франция (над 13% и в двете страни) и Португалия (над 12%). Тези страни, заедно с Чехия и Литва, отчитат постоянен растеж в заетостта в културния сектор за две последователни години – 2020 и 2021 г.

Постоянен спад на заетостта в сектора на културата е наблюдаван в Естония, Ирландия, Швеция, Италия, Финландия, Малта и Румъния.

Конкретно за 2021 най-голям спад на наетите в този сектор е регистриран в Румъния, Малта и Люксембург, съответно с -18%, -11% и -10%. 

Делът на жените в сектора на културата започва да се увеличава

През 2011 г. е имало 3.63 милиона мъже и 3 милиона жени, работещи в културния сектор – 55% спрямо 45%. През 2021 г. съотношението е 51% спрямо 49%, което е най-малката разлика между половете, отчитана в сектора.

Картината е различна в отделните държави, като жените, работещи в културния сектор, са били повече от мъжете в 14 страни. Най-много жени в културния сектор са регистрирани в Естония, Литва и Латвия. В другия край на класацията се нареждат Италия и Малта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg