Букурещ привлича две трети от чуждестранните инвестиции в Румъния

606
Букурещ привлича 64% от чуждестранните инвестиции в Румъния, в сравнение със Североизточния район на страната, където отиват само 1.2% от инвестициите, пише Ziarul Financiar. Това е и най-голямата разлика по отношение на влиянието на чуждите инвестиции върху икономическото развитие.

Данните са предоставени от Централната банка на Румъния по време не семинар организиран от Ziarul Financiar и правната фирма Voicu Filipescu, в партньорство с PricewaterhouseCoopers (PwC) и Rompetrol.

"Има две Румънии: едната е тази на Букурещ, където икономическият растеж е много голям и има недостиг на работна ръка и тази на второразредните и треторазредните градове, където няма чужди инвестиции и държавата е основният работодател. В тези градове инвеститорите, било то чуждестранни или Румънски, плащат минималната заплата от 500 румънски леи, докато минималната заплата за неквалифицирани строителни работници в Букурещ достига 1 200 леи, а квалифицираните работници получават 2 400 леи," според министъра на труда на Паул Пакурару.

Разликата в нивото на инвестициите се дължи основно на лошата инфраструктура.

Правителството ще започне изпълнението на програма на стойност 20 млрд. евро за построяването на магистрали, пътища и железопътни линии при следващото коригиране на бюджета.

Именно липсата на инфраструктура попречи на Румъния да получи инвестиция от немския автомобилен гигант Daimler. Тази седмица вторият най-голям производител на луксозни автомобили в света обяви, че е избрал Унгария, за да построят нов завод за производството на компактни автомобили на стойност 800 млн. евро.

В добавка към инфраструктурата, бюрокрацията е друго препятствие пред чуждестранните инвеститори в Румъния. Северната ни съседка е една от страните, където компаниите трябва да отделят не по-малко от 110 часа за заплащането на данъци и мита, показва проучване на PwC и Световната Банка.

Чуждестранните преки инвестиции в Румъния са нараснали до 3.21 млрд. евро в края на април, което представлява увеличение от 92.2% в сравнение с 1.67 млрд. евро привлечени в края на първото тримесечие. Така чуждите инвестиции покриват повече от 66% от дефицита по текущата сметка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg