Букурещката фондова борса с 18 млн. евро в банкови депозити в края на 2007 г.

454
Букурещката фондова борса с 18 млн. евро в банкови депозити в края на 2007 г.

Инвестициите на Букурещката фондова борса, операторът на румънския капиталов пазар, в банкови депозити са възлизали на почти 66 млн. румънски леи (18 млн. евро) в края на 2007 г., предава Ziarul Financiar (ZF).

Букурещката фондова борса е спечелила около 2 млн. леи (550 000 млн. евро) от тези инвестиции от началото на годината, според изчисления на ZF, докато акциите, листнати за търговия на борса, са донесли средно 30% загуба на инвеститорите за същия период.

Тази година Букурещката фондова борса се очаква да поддържа паричните резерви в размер на около 55 млн. леи. Средствата ще бъдат вложени в банкови депозити или държавни ценни книжа със средна лихва от 8.5%, според проектобюджета на борсата, който предстои да бъде предоставен за одобрение на акционерите.

Според изискванията на регулаторния орган в северната ни съседка операторите на регулирани пазари имат право да инвестират само в определени видове акции и нямат право на инвестиции на капиталовия пазар, освен ако определени условия не са изпълнени. Инвестициите, позволени от местния регулаторен орган, включват акции на други фондови борси. Букурещката фондова борса е закупила акции на фондови пазари в Европа през последните няколко години. Покупката обаче е направена по-скоро с цел да може да вземе участие в събрания на акционерите на другите борси, където да обменя опит.

Лихвеният процент, който борсата получава от инвестиции в депозити и държавни ценни книжа, възлиза на 8.5%, което е по-малко от лихвените проценти по депозитите, предлагани от банките на пазара, където някои от тях предлагат и над 10%. Бюджетът на борсата обаче е бил изготвен преди лихвените проценти на пазара да се покачат.

Основните инвестиции, които обмисля операторът на румънския капиталов пазар, включват технологични покупки, консолидиране на дялове в компании от групата и придобиването на сграда за своята централа. Бюджетът за инвестиции възлиза 27 млн. леи (7.5 млн. евро). Борсата също така очаква, както е заложено и в бюджета, брутната й печалба за годината да намалее с 60%. Така се очаква печалбата на борсата тази година да възлезе на 14.04 млн. леи (3.9 млн. евро).

Миналата година Букурещката фондова борса отчете рекордна печалба в размер на 34.7 млн. румънски леи (10.4 млн евро), което представляваше почти двойно увеличение, в сравнение с 2006 г.

Борсата прогнозира приходи в размер на 41.3 млн. лева (11.4 млн. евро) през 2008 г., според бюджета, който ще бъде предаден за одобрение на среща на акционерите, насрочена за 19 май.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...