Бум на браковете в Румъния след въвеждане на еднократна помощ за младоженци

710
Броят на бракосъчетанията в Румъния е нараснал близо два пъти през първия месец на годината, след предприетите от правителството парични стимули при сключването на брачни съюзи.

За първия месец на членство на страната в ЕС, броят на браковете в страната е нараснал до 12 300, в сравнение с 5 900 през същия месец на миналата година.

Бумът на браковете се обяснява с правителствената помощ от 200 евро за новите брачни партньори, в усилията на правителството да стимулира раждаемостта в страната и по този начин да ограничи намаляването на населението.

Това бе и най-големият брой на бракосъчетанията в страната за месец от 1979 година, сочат статистически данни.

През изминалата година населението на северната ни съседка е намаляло с 0.19% до 21.57 млн. души, сочи още официалната статистика.

От падането на режима на Чеушеско през 1989 година се наблюдава ясно изразена тенденция на намаление на населението на страната. По време на режима младите жени  бяха следени да не правят аборти и бе оказван натиск върху тях да имат деца до определена възраст.

За първия месец на годината населението на страната е запазило тенденция на спад, като е намалявало средно с по 150 души на ден, сочи още статистиката.

Правителствената помощ е стимулирала много румънски граждани да се бракосъчетаят, за да получат помощта, коментират специалисти, като паричният стимул значително превишава таксите за сключването на брак.

Отпусканите средства възлизат на около триседмично възнаграждение за работещ, въз основа на средната работна заплата в страната определена на 275 евро на месец.

Трудно е да се прогнозира дали тази тенденция ще доведе до по-нататъшно силно повишение на сключените бракове, твърдят още запознати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg