Бургас - координиращо пристанище за хуманитарната помощ към Грузия

572
 Бургас - координиращо пристанище за хуманитарната помощ към Грузия

България ще предложи по време на срещата на външните министри в Брюксел пристанището в Бургас да стане координиращо пристанище за хуманитарната помощ, която ще се отправя към Грузия. Това каза пред журналисти заместник- министърът на външните работи Милен Керемедчиев след съвещанието, свикано от президента днес във връзка със ситуацията в Южна Осетия.

Извънредна среща на външните министри от ЕС за конфликта между Русия и Грузия ще се състои утре в Брюксел. Страната ни е получила нота от грузинското посолство с молба за оказване на хуманитарна помощ. Керемедчиев поясни, че тя ще включва медикаменти.

По думите му в 14.00 ч. днес грузинският посланик Михеил Уклеба ще разговаря с премиера Сергей Станишев. Подготвя се план за евакуация на българските граждани в Грузия, ако това се наложи. Възможно е изтеглянето да стане през Армения. Има готовност да се окаже съдействие и на българите в Армения, каза още Керемедчиев.

 По думите му планът е готов и ако има българи, желаещи да напуснат зоната на конфликта, има готовност да им се помогне. Заместник -министърът заяви, че в Тбилиси има 33-ма българи и още 11 сънародници се намират в други градове на Грузия. Екипажите на два влекача са на грузински пристанища. Те обаче не са в зоната на конфликта.

Керемедчиев заяви още, че две българки, които са в Батуми, искат да напуснат града и ще им бъде осигурен транспорт. По време на съвещанието при президента Първанов е докладвано от представителите на службите, че няма опасност за националната сигурност и за това не се налагат никакви по-специални мерки, каза заместник-министърът. По думите му няма отправено искане за изпращане на миротворци от българска страна.

Българската позиция е балансирана. Очаква се решението на външните министри, докладът за сигурността от място и посещението на френския президент в Москва, заяви Керемедчиев, цитиран от БТА.

Българската страна внимателно следи и анализира развитието на обстановката и военните действия в Южна Осетия. Стигна се до извода, че няма непосредствена заплаха за националната ни сигурност. България не извършва доставки на военно оборудване и материали за силите, участващи в конфликта, пък съобщава пресцентърът на президентството.

В дългосрочен план напрегнатата обстановка представлява риск за функционирането на транспортната и енергийната система, както и за цялостното развитие на Черноморския регион.

България подкрепя усилията на френското председателство на Европейския съюз за прекратяване на военния конфликт.

Българските държавни институции са единни в позицията си, че военните действия трябва да бъдат прекратени и да се намери мирно и трайно решение на проблемите.

Българската страна чрез Министерството на външните работи взема всички необходими мерки за осигуряване на безпрепятственото евакуиране на нашите сънародници от зоната на конфликта.

България декларира своята готовност да окаже хуманитарна помощ на пострадалото цивилно население.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg