Бузек: Вашата страна е модел за много други страни

1009
Бузек: Вашата страна е модел за много други страни

"Вашата страна е модел за много други страни", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който днес пристигна в България за изнесеното заседание на бюрото на групата на ЕНП в Европейския парламент.

"Времената не са много леки. Всяка държава - членка се сблъсква с проблеми. Във вашата страна хората разбират проблемите", добави той. "Знам, че пенсиите в България са много ниски, знам, че нещата могат да се подобрят в близките 20-30 месеца. Ако можем сега да устоим на популистките настроения и идеи. В крайна сметка коланите не се стягат за нищо. Знам, че решенията са много трудни, но вашето правителство е правителство на отговорни хора, което взема правилните решения. За гражданите реформите са много тежки и трудни", допълни Йежи Бузек.

"Никой не иска да намалява разходите, особено що се отнася до бедните хора. Аз преди 10-12 години трябваше да проведа много сложни реформи в моята страна и трябваше да затворя 22 въглищни мини, в които работеха хиляди хора и 10 години по-късно мога да кажа, че резултатите са добри. Преди 13 години аз организирах стачки, а след това трябваше да премина към правителството. Много добре разбирам и двете гледни точки. Моите колеги от синдиката също добре разбират действията на правителството", разказа той.

Председателят на ЕП беше категоричен, че мястото на България е в Шенгенската зона. Той е убеден, че нашата страна е добре подготвена, за да стане част от Шенген. "Нека да покажем на света, че в ЕС сме единни, че сме добре организирани и мисля, че днес ще отправим едно много добро послание към нашите съграждани, защото в момента създаваме европейско гражданско пространство", допълни той.

"Недопустимо е, че две държави искат да сменят правилата. Не се променят правилата, когато държавите ги спазват. Ако се променят правилата, това става, когато няма да засегнат никого. След като приемем България и Румъния в Шенген можем да ги променим", добави от своя страна председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол. Той поздрави България за усвояването на средствата от ЕС. "Знам, че много правилно усвоявате средствата от ЕС и трябва да ви поздравя за правилното управление на тези средства. Има много европейски държави сред старите - членки на ЕС, които биха могли да почерпят опит от България за усвояването на тези средства", добави той. Дол призна, че премиерът Бойко Борисов му се обажда, когато се сблъска с някакъв проблем. Нещото, което Дол винаги е казвал на Борисов е, че европейските пари трябва да стигнат до България.

Премиерът Бойко Борисов много разгорещено обясни защо в България доходите все още са ниски. Той изтъкна значението на Пакта за финансова стабилност и гарантира, че България е "за" стабилна Европа и през следващите години ще продължи пътя си на европейско развитие. "Аз не помня от времето на моята баба до сега някой да е бил доволен от пенсията си в България", заяви премиерът. "Забранил съм на Дянков да правим така, както правеха предишните. В условията на криза те залагаха бюджети, които знаеха, че няма да могат да изпълнят и нямаше откъде да вземат пари. Сега имаме само два варианта - или за една година изваждаме парите и ги даваме и след това отиваме при Гърция, но за Гърция има кой да се погрижи, а за нас няма кой, или..", каза още Борисов, без да уточнява кой е вторият вариант.

Той за пореден път изтъкна магистралите, които се строят в момента и отбеляза, че на България й трябват много средства само за съфинансирането на европейските проекти. Борисов се върна назад в годините и попита къде са парите от приватизацията, които така и не са влезли в държавната хазна. Според него България не е виновна само за това, което са се разбрали преди повече от 60 години Чърчил, Рузвелт и Сталин. "Много доверие сме загубили като държава през тези 20 години, но сме много по - добре от много други страни и това не е заради мен или заради Дянков, а заради българския народ, който е изстрадал всичко това", каза още Борисов.

"Радвам се, че в днешния ден хората, които управляват Европа казаха доста добри думи за нашата страна, за нашия народ. Това може само да бъде повод за повече самочувствие и повече гордост в българските граждани. Най-сетне дългогодишните лишения започват да се забелязват в Брюксел", каза още той. Премиерът благодари на ЕП за подкрепата за влизането на България в Шенген. Европейските граждани спят спокойно, защото границите им се пазят отлично. Ние сме си изпълнили критериите, а другото е въпрос на време, допълни той.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg