Бюджетният дефицит мъчи и Чехия

802
Бюджетният дефицит мъчи и Чехия

Бюджетният дефицит остава най-големият проблем пред Чехия, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. Необходима е ясна средносрочна стратегия за приемането на еврото, а дефицитът да се намали под 3% от БВП до 2013 г. Препоръчват се по-ниски нива и за безработицата.

Гурия представи в Прага "Икономическият преглед за Чешката република 2010" и се срещна с премиера Ян Фишер. Очакванията са за 2% икономически ръст за тази година, а за следващата - 2.8%, сочат прогнозите на международната организация.

Структурните реформи в публичните финанси са важна стъпка в подготовката за влизането в Еврозоната след предстоящите парламентарни избори в края на май. Макар да е далече от ситуацията в Гърция, проблем пред Чехия остава намаляването на разходите в бюджетната сфера. Чешкият премиер Ян Фишер подчерта, че целта на страната е връщане на нивата на дефицита под 3%. Планираният за тази година бюджетен дефицит е близо 5,6% от БВП. След антикризисните мерки идва ред на стимулиращите и подобряване на средата за предприемачество, допълни генералният секретар Анхел Гурия.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръчва още диверсификация на риска в здравеопазването и в пенсионната система. Застаряването на населението, подобно на други страни, също упражнява натиск върху публичните финанси. Има голяма разлика между броя на работещите жени и мъже, затова проблем остава връщането на жените на работа след майчинството.

Принос за очаквания икономически ръст ще имат инвестициите и поръчките отвън. Забавянето в растежа ще се дължи на по-ниското вътрешно потребление.

Фирмите и домакинствата са влезли в кризата без високи дългове. Чешките банки са се въздържали от рискови стъпки в периода на финансовата и икономическата криза. Всичко това, заедно с ниската инфлация, беше отчетено като положителна страна в чешката икономика от генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това е деветият пореден доклад за страната, като на страниците му се анализират държавните политики, актуалното състояние на икономиката и се отправят препоръки за необходимите реформи. Чешката република е член на международната организация от 15 години.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg