CEZ вече притежава над 5% от акциите си

443
В резултат на започнатата в края на април процедура по обратно изкупуване на акции, CEZ вече притежава над 5% дял от номиналната стойност на собствения си капитал.

След прибавяне на дяловете придобити в рамките на обратното изкупуване към тези, притежавани от компанията преди стартирането на програмата, общата сума на акциите, които се водят на сметките на CEZ в Prague Security Centre надхвърли 29,749,000.

На 23 април 2007 г. Общото събрание на CEZ прие резолюция за придобиване на до 10% от акциите си. Според резолюцията минималната цена на изкупуване е ограничена на CZK 300 на акция, а максималната – на CZK 2,000, като общият брой на притежаваните от CEZ акции не трябва да надвиши 59,221,084 акции.

Компанията е оторизирана да придобива свои акции, в срок от 18 месеца от датата на Общото събрание. CEZ започна да купува свои акции от 30 април 2007 г.

Обратното изкупуване на акции беше обосновано от настоящата неефективна структура на капитала и съотношението между собствен капитал и дълг на компанията. Влияние върху предприемането на тази стъпка от края на април 2007 г., също така оказа и решението за продажба на част от акциите на CEZ на капиталовия пазар, взето от чешкото правителство на 19 март 2007 г.

Обявените от правителството планове създадоха интересна възможност за осъществяване на обратното изкупуване от CEZ по начин, изгоден както за компанията, така и за нейните акционери.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...