Черно море може да стане поле на геополитическо напрежение, ако бъде открит петрол

960
Черно море може да стане поле на геополитическо напрежение, ако бъде открит петрол

Черно море, където отдавна не е имало големи морски сражения и дипломатически битки, може да се превърне в зона на нов геополитически конфликт, ако в недрата му бъдат открити значителни запаси от петрол и природен газ, пише електронният сайт К2Капитал.

Турция е готова да похарчи почти 8 млрд. долара в разстояние на 10 години за търсене на залежи от петрол и газ в недрата на Черно море, стана известно днес на енергиен форум в Истанбул, предаде БТА.

Турското държавно акционерно дружество "Турски петроли" (Turkiye Petrolleri АО) планира да инвестира 500 млн. долара през следващите три години за геоложки проучвания в акваторията в Черно море, заяви ръководителят на геоложките проучвания в дружеството Ахмет Онер. Ако бъдат открити петрол и газ, инвестициите ще нараснат до 8 млрд. долара за допълнителни проучвания, добави той.

Черно море дълго време се смяташе за вътрешно море на Съветския съюз, отбелязва К2Капитал. Времената обаче се промениха и сега руският сектор представлява само незначителна част от черноморския шелф. В момента турският шелф е най-голям.

Проучвания за находища на петрол и природен газ в Черно море почти не са правени, но според някои оценки е възможно там да бъдат открити неизвестни досега залежи от полезни изкопаеми.

"Черно море остава единственият недокоснат участък в света. В него има феноменално огромен потенциал", заяви на форума Джин ван Дайк, президент на американската компания Ванко енерджи ко. (Vanco Energy Co.), която победи в конкурса за проучване в украинския черноморски Прикерченски участък, южно от Кримския полуостров. Компанията очаква в близките дни да получи лиценз за сондажи в началото 2010 година.

Турция, България и Румъния вече извършват проучвателни работи в черноморския шелф. До този момент са проучени само три сондажни отвора - две в западната част и една в източния турски шелф. Средната дълбочина на Черно море е около 2000 метра, което създава известни затруднения за сондажна дейност с мощностите, с които разполагат страните, претендиращи за черноморския шелф, посочва К2Капитал.

Приказните богатства на девственото за нефтодобивните компании море започва все повече да привлича потенциални кандидати да ползват залежите в недрата му.Остава само въпросът дали са достатъчни залежите от петрол и газ под черноморския шелф, за да бъдат осъществени мащабни инвестиции.

Турция не чака да получи отговор на този въпрос, а сама проучва за наличие на находища, продължава публикацията. През последните три години "Турски петроли" е похарчила 200 млн. долара за сеизмологични проучвания. През 2006 г. тя създаде смесено предприятие с бразилската Петролеу Бразилейру (Petroleo Brasileiro SA), която има опит в разработването на дълбоководни петролни находища.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...