Чешката икономика с ръст от 6.1% през първото тримесечие

370
Чешката икономика с ръст от 6.1% през първото тримесечие

Чешката икономика е регистрирала ръст от 6.1% за първото тримесечие, с колкото се повиши и през последното тримесечие на миналата година. Резултатът обаче се оказа под средните очаквания на анализаторите за ръст от 6.3%.

Доброто повишение на икономиката на страната, което изпреварва над два пъти средното за страните от ЕС се е предопределило от продължаващото добро представяне на потреблението. За това е съдействал най-високият от три години насам темп на повишение на заплатите в страната.

Потребителските разходи са се повишили с 6.7% на годишна база през първите три месеца, което бе и най-голямото им повишение от три години.

Продажбите на дребно са нараснали с 9.4% за първото тримесечие, или с най-много от десетилетие насам.

Ниското ниво на лихвите е допринесло и за значителните покупки на жилища в Чехия.

В същото време равнището на безработица е най-ниско от 2004 година насам, като налице са били рекорден брой обявени свободни за работа позиции.

Дългосрочните инвестиции са се повишили с 1.5% през първите три месеца на годишна база, което е значително забавяне, в сравнение с четвъртото на миналата година.

В усилията да се задържи равнището на инфлацията от централната банка на страната сигнализираха за по-нататъшни повишения на краткосрочните лихви през следващата година. През тази година анализаторите очакват две повишения на лихвите с по 25 базисни пункта.

Търговският излишък на Чехия за периода януари-март се е повишил в резултат на нарастващия износ и понижението на вносните цени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg