Чешката икономика забавя ръста си през четвъртото тримесечие на 2006 г.

366

Ръстът на чешката икономика се е забавил до 5.8% през последното тримесечие на миналата година на годишна база, което бе четвъртото поредно тримесечно забавяне на икономиката на страната.

За сравнение, ръстът на икономиката на страната през третото тримесечие възлезе на 5.9%, което бе и най-слабото й представяне от близо две години насам.

Резултатът обаче превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха чешката икономика да се повиши с 5.4% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Анализатори коментират, че данните потвърждават очакванията за регистриране на пик на икономиката на страната, като той се предопределя от забавяне на темпа на износа, на фона на постигнатия почти пълен производствен капацитет от местните и международни компании, а вносът нараства, на фона на повишените доходи на населението.

През четвъртото тримесечие износът на страната е нараснал с 17.4% на годишна база, а вносът е нараснал с 18.1%.

Потребителските разходи през четвъртото тримесечие са се повишили с 5.4% на годишна база, в сравнение с повишението им от 4.3% през предходното трето тримесечие.

Дългосрочните инвестиции през последното тримесечие на миналата година са се повишили с 7.6% на годишна база, в сравнение с 7.2% през третото тримесечие.

За цялата изминала 2006 година ръстът на чешката икономика възлезе на 6.1%, колкото бе той и през предходната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg