Четиринадесет румънски компании с годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2007 г.

543
Четиринадесет румънски компании с годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2007 г.

Оборотът на тридесетте най-големи компании в Румъния е възлязъл на 34.5 млрд. евро (около 30% от БВП) през 2007 г., която е и първата година от членството на страна в ЕС, пише Ziarul Financiar. Сумата представлява увеличение със 17%, в сравнение с оборотът в размер на 29.5 млрд. евро регистриран предходната година.

И докато в Румънската икономика е имало 10 компании с оборот надхвърлящ 1 млрд. евро през 2006 г., в края на миналата година те са наброявали 14, според данни от годишника на Zairul Financiar “Най-големите играчи в икономиката”.

Петролната компания Petrom- най-голямата румънска компания, е била единствената с оборот от над 2 млрд. евро през 2006 г (3.7 млрд. евро). През миналата година Automobile Dacia и Arcelor-Mittal Galati се присъединяват към бизнесклуба на играчите с годишен оборот от над 2 млрд. евро. Около 50 млн. евро не достигат на немската Metro Group да направи същото.

Automobile Dacia, която е собственост на Renault, демонстрира и едно от най-добрите представяния, след като се превърна в една от най-големите румънски компании. Компанията в момента е втората най-голяма след Petrom, докато преди 3-4 години Dacia дори не беше в топ пет. С общи продажби от повече от 1 млн. автомобили от 2004 г. насам моделът Logan, който е двигателят в представянето на Automobile Dacia, има най-голям оперативен марж (8%) в цялата група на Renault.

Пет от най-големите румънски компании (Petrotel Lukoil, Interbrands, Romtelecom, Electrocentrale Bucuresti и Oltchim) отчитат загуби през 2007 г., след като са обявили печалби за предходната година. В същото време Rompetrol Downstream е единствената компания, която пък успява да излезе на зелено през 2007, след като е отчела загуба за предходната година, според годишника на Ziarul Financiar.

Rompetrol Downstream също така отчита увеличение от над 42% в оборота. Останалите компании, чиито оборот скача с повече от 40%, са Tiriac Auto, Carrefour, British American Tobacco и Interagro.

Средният брой на служителите на 30-те топ компании остава почти непроменен в сравнение с 2006 г., след като намалява само с 1%. Някои от тези компании обаче са наели доста служители през периода, докато други са освободили такива. По този начин броят на служителите на Carrefour се е удвоил, докато Petrom е освободил повече от 6 000 служители.

По отношение на производителността, водеща е автомобилната индустрия и в частност вносителят Porsche Romania, чийто оборот възлиза на около 1 млрд. евро при брой на служителите, възлизащ на 80. Така на всеки служител се падат средно по около 5.5 млн. евро, което прави по 15 000 евро на ден. Други високопродуктивни играчи са Petrotel Lukoil и MOL Romania, които са в енергийния бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg