Чорни и Дерипаска в нова схватка за „Русал”

935
Чорни и Дерипаска в нова схватка за „Русал”

Бившият собственик на футболен клуб „Левски” Майкъл Чорни ще съди бившия си съдружник Олег Дерипаска, съобщават руските медии, цитирайки The Financial Times. Чорни, който активно работеше през 90-те години в руския бизнес с алуминий, ще иска Върховният съд на Англия да признае правото му на собственост върху 20 процента от акциите на „Русал”. Основен акционер на алуминиевия гигант е Дерипаска, пише авторитетното бизнес издание.

В интервю за изданието израелският гражданин Майкъл Чорни заявява, че е събрал множество документи, доказващи връзката му с „Русал” и Олег Дерипаска, включително и чрез лихтенщайнската компания Radom. Наличието на тези документи, според Чорни, му дава право да поиска част от „Русал”. Дерипаска обаче отрича твърденията, допълва вестникът, цитиран от lev.bg.

Според бившия собственик на „Левски” през март 2001 г. той предал за управление 20-те процента от „Русал”, срещу което е трябвало да получава компенсации в следващите 3-5 години. През 2006 г. Чорни отново се опита да реши въпроса в съда, но жалбата беше отхвърлена с мотива, че Олег Дерипаска не е жител на Великобритания.

Продължаващите съдебни битки може да попречат на предстоящото листване на борсата на акции от обединението "Российский алюминий", в който влиза и "Русал".

Бизнесът между Майкъл Чорни и Олег Дерипаска започва през 1994 г., припомнят руските издания. Събира ги търговията с алуминий и в средата на 90-те години те стават съучредители на "Сибал". В края на 90-те години Чорни излиза от бизнеса с алуминий, като продава 17,5% от акциите на „Сибал” на Дерипаска за 100 млн. долара, на вторият се задължава да погаси 150 млн. долара дълг на дружеството към друга фирма на Чорни - Bluezwed.

Двете страни се споразумяват също, че Дерипаска е длъжен в течение на три години след реализацията на споразумението да започне прехвърляне на акции от "Русал" на трети лица, припомня lev.bg.

През 2000 г. Дерипаска и Чорни отново влязоха в съдебна битка. Тогава в съда в Ню Йорк беше образувано дело по иск за 2,7 млрд. долара от страна на бивши собственици на Новокузнецкия алуминиев завод.

Обединена компания "Российский алюминий" беше учредена през пролетта в резултат на сливане между "Русал", "СУАЛ" и част от швейцарския Glencore. В обединението Олег Дерипаска дължи около 66 процента, "СУАЛ" – 22 процента, а Glencore – 12 процента. Годишният оборот на мегадружеството представлява около 12 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg