Чуждестранните инвестиции в Румъния се увеличават със 76%

482
Чуждестранните инвестиции в Румъния се увеличават със 76%

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния за януари тази година са на стойност 695 млн. евро, което е със 76% повече от миналия януари (394 млн. евро), съобщава Ziarul Financiar, като се позовава на данни на NBR, изнесени вчера.

За цялата 2007 г. преките чуждестранни инвестиции в северната ни съседка надминаха 7 млрд. евро, а прогнозите за тази година варират между 6 и 8 млрд. евро.

Рекордът до сега е 9.1 млрд., които влязоха в страната през 2006 г. Италианската банка UniCredit прогнозира тази година инвестициите да бъдат в размер на 6 млрд. евро, други банки очакват те да достигнат 7 млрд.

Сред най-сериозните инвеститори в страната тази година се очаква да бъдат австрийската компания Voest Alpine (която има планове да построи завод за стомана в Румъния или България), германците от Daimler (за чиито инвестиции Румъния си съперничи с Полша) и Mitsubishi. Със сигурност в страната ще инвестира Ford.

Енергийният сектор също ще привлече значителни по обем средства от компании, заинтересовани от алтернативни източници на енергия и от строежа на реакторите 3 и 4 в Черна вода.

Дефицитът по текущата сметка забави темпа си на ръст и през януари отбеляза увеличение от едва 17% на годишна база до 1.1 млрд. евро.

Досега дефицитът по текущата сметка растеше с десет пъти по-бързо темпо – с 66% през 2007 г. и 91% през 2006 г.

По-бавният му ръст може да се обясни със забавянето на търговския дефицит, който се увеличи едва с 2.8% на годишна база. Януари е втори пореден месец, в който ръстът на износа надвишава този на вноса – нещо, което не се е наблюдавало от години.

След изнасянето на данните за дефицита по текущата сметка вчера румънската лея поскъпна леко спрямо еврото на интербанковия пазар, въпреки че по референтния курс намалява с 1% спрямо единната европейска валута.

Януари бе месец на добри резултати и за секторите на производството, строителството и търговията. Покачване бе отбелязано и на средната работна заплата и бюджетните приходи.

Проблем обаче остава инфлацията, която през февруари възлезе на 8%, а по прогнози на централната банка ще достигне 8.5% през март.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg