Чужди инвеститори контролират 1/2 от румънската борса

460
Чужди инвеститори контролират 1/2 от румънската борса

Чуждестранни инвеститори притежават близо половината от листнатите на румънската фондова борса компании, сочат публикувани данни на централния депозитар в страната. Близо 4 000 чуждестранни инвеститори са притежавали сумарно 45% от листнатите акции.

Останалите 55% са собственост на румънски инвеститори, включително и държавата, като все още са с по-голям дял, сочат още данните на Централния депозитар.

Това бяха и първите официално публикувани данни в страната относно дела на чуждестранните инвеститори в борсата.

Австрийски, френски и немски инвеститори контролират близо една трета от листнатите компании, като в този дял влиза собствеността на австрийската група OMV в Petrom, делът на френската финансова група SocGen във водещата банка BRD и др.

Делът на чуждестранните инвеститори от румънските компании е възлязъл на 52.5 млрд. леи (14.5 млрд. евро).

Другите 55% са контролирани от близо 9 млн. местни акционери. От този значителен по размер брой обаче, над 8 млн. инвеститори притежават дялове във взаимни фондове, повечето от които са ги придобили след проведената в страната приватизация.

Относително големият дял на чуждестранна собственост на румънските компании сочи изключително силната зависимост на румънската икономика от тях, като в същото време прави трудно изчисляването на точния размер на контрол на румънската икономика.

Преките чуждестранни инвестиции в северната ни съседка, които включват също така и придобиването на компании, са възлезли към края на миналата година на 36.6 млрд. евро.

В същото време известно понижение бележи делът на притежаваните от чуждестранните инвеститори в румънските компании, на фона на понижението на стойността на румънската национална валута.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg