Чуждите инвеститори са оттеглили 583 млн. евро от Атинската борса през юни

525
Чуждестранните инвеститори са оттеглили 583.3 млн. евро от гръцкия фондов пазар през юни, но въпреки това продължават да притежават половината от свободно търгуваните акции, според месечния бюлетин на Атинската фондова борса, предава Reuters.

За разлика от чужденците, местните инвеститори са вложили 565 млн. евро на пазара през миналия месец.

Общата капитализация на компаниите, листнати на Атинската фондова борса, намалява с 15.2% до 130 млрд. евро през юни, в сравнение с май. Сумата възлиза на около 56% от БВП на страната. Пазарната стойност на борсата е намаляла с 27% на годишна база през миналия месец.

Чужди инвеститори са притежавали 51.5% от свободно търгуваните акции на Атинската фондова борса през юни, в сравнение с 53.5% месец по-рано, показват данните, изнесени от борсата.

Общата стойност на сделките, сключени на борсата през миналия месец, възлиза на 6.068 млрд. евро, в сравнение с оборот от 9.973 млрд. евро, регистриран за същия месец година по-рано, което представлява спад от около 39%.

През май общата стойност на транзакциите е достигнала 10.61 млрд. евро, като в тази сума се включва и сделката по прехвърлянето на 20% от акциите на Hellenic Telecommunications Organization (2.548 млрд. евро) от Marfin Investment Group на Deutsche Telekom.

Среднодневният оборот на Атинската фондова борса е бил 303.4 млн. евро през юни, което представлява спад от 36% спрямо 474.9-те млн. евро среден дневен оборот през юни 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg