Чуждите инвестиции в Русия достигат 27.8 млрд. долара през 2007 г.

377
Чуждите инвестиции в Русия достигат 27.8 млрд. долара през 2007 г.

Обемът на преките чужди инвестиции в Русия през изминалата година е достигнал рекордните 27.8 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Общата сума на инвестициите, плюс кредити и приток на средства към фондовия пазар, се е удвоила до 120.9 млрд. долара. Инвестициите в акции и облигации са се увеличили с 31.8%, до 4.2 млрд. долара.

Руската икономика, която е десетата най-голяма в света, отбелязва ръст вече десета поредна година. В страната отварят врати все повече нови магазини, ресторанти и т. н., коментира Bloomberg.

Миналата година икономиката се е разраснала с 8.1%. На 10 февруари финансовият министър Алексей Кудрин заяви, че тази година ръстът може да достигне 7%. Досегашните прогнози бяха за 6.6%.

Най-голям дял от чуждите инвестиции е бил насочен към секторите на търговия, ремонтни и авторемонтни дейности, показва националната статистическа служба на страната – 47.3 млрд. долара (в това число акции и облигации).

По прогнози на UBS AG секторът на търговия с хранителни стоки ще нараства със 17% всяка година до 2010, тъй-като по-високите доходи ще водят до търсене на по-качествени храни.

Средната заплата в страната се е увеличила шест пъти от 2000 г. досега, или със средно 12.2% на година.

През януари средният доход е бил в размер на 15 059 рубли (616 долара), което е с 15.8% над цифрата за януари 2007 г., съобщава националната статистическа служба.

Най-голям дял от чуждите инвестиции в Русия идват от Кипър. Следват Холандия, Великобритания и Люксембург.

Преките инвестиции в страната ще нарастват между 45 млрд и 50 млрд долара на година през следващите три години, прогнозира министър Кудрин в свое изказване от 18 ноември 2007 г..

На 2 март руснаците ще гласуват за президент. Конституцията не позволява на Владимир Путин да се кандидатира за трети мандат. Един от най-сериозните претенденти е Димитрий Медведев, който има подкрепата на Путин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg