Citigroup: Акциите на унгарските компании сред най-евтините в Европа

381

Акциите на унгарските компании се сочат като едни от най-евтините в Европа, според специалисти от инвестиционната банка Citigroup Inc.

От там потвърдиха рейтинга си от "overweight" за унгарските компании, като заявиха, че моментът може да е подходящ за увеличаване на дела на инвестиционните фондове в унгарски компании.

Средното съотношение цена-печалба за унгарските компании е 9.3 за последните 12 месеца, на фона на същото в размер на 10.8 за индексa на развиващите се пазари Morgan Stanley Capital International index.

Съотношението цена-печалба при което се търгуват унгарските компании възлиза средно на 11.4 за последните пет години.

От най-голямата щатска инвестиционна банка препоръчват да се инвестира в Европа, Близкия Изток и Африка, като 4.7% от средствата им на фондовете са насочени към Унгария. Страната е с тегло от 3.7% в индекса на развиващите се пазари MSCI.

До края на годината от Citigroup очакват ръст на основния унгарски индекс между 15 и 20%. Сред препоръчаните на инвеститорите унгарски компании се нареждат най-голямата унгарска банка и собственик на Банка ДСК - OTP Bank Nyrt, както и унгарската телекомуникационна компания Magyar Telekom Nyrt.

Акциите на ОТР са се понижили с 4.9% от началото на годината, а тези на телекома с 10% за посочения период, което според анализатори ги прави "добри покупки".

На фона на положителните оценки за унгарския пазар обаче. все още съществуват редица инвеститори, които са на мнение, че е твърде рано, за да се говори за "бичи пазар" в страната, на фона на все още нестабилната политически ситуация там.

В същото време ръстът в 123-милиардната икономика се очаква да се забави през тази година до 2.2%, в сравнение с 3.9% година по-рано според правителствени прогнози. През изминалата година ръстът на унгарската икономика бе най-нисък сред страните от Централна и Източна Европа.

Друг фактор внасящ негативизъм в очакванията им са възможностите за по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в страната в резултат на продължаващата опасност от инфлация.

На 19 март унгарската национална валута поскъпна до нова рекордна стойност спрямо еврото, което сочи възстановяване на доверието към правителството на страната, след проведените действия за ограничаване на правителствените разходи и намаляването на бюджетния дефицит.

Индексът BUX регистрира понижение от 6.7% от началото на годината, което го прави и вторият най-понижаващ се индекс в Европа, както и 10-ият по спад сред 90-те индекса следени от информационната агенция Bloomberg.

През предходните три години индексът увеличи стойността си над три пъти, което го направи един от най-добре представящите се световни индекси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg