Citigroup: България е уязвима от кризата в Гърция

891
Citigroup: България е уязвима от кризата в Гърция

България е по-податлива на рисковете от гръцката криза в сравнение със съседна Румъния или Турция, тъй като гръцките банки контролират 28% от банковия пазар в страната, пише Bloomberg, позовавайки се на доклад на Citigroup Inc.

"България изпъква по отношение на присъствието на гръцки банки, следвана от Румъния и Турция," се казва в доклад на икономисти на Citigroup. "Това от своя страна прави страната по-уязвима на шоковете свързани с финансирането на гръцките банки.

Проблемите на Гърция с намаляването на най-високия бюджетен дефицит в ЕС биха могли да накарат гръцките банки да свият счетоводните си баланси в региона, което от своя страна може да доведе до рязкото свиване на кредитирането," според доклада. Все още обаче няма доказателства, че подобно разпространяване на проблемите се случва, се казва в доклада на Citigroup.

Ръстът на кредитирането в България се забави до 5% през 2009 г. докато страната се бори с първата си рецесия от 12 години. Правителството прогнозира 0.3% икономически ръст през тази година, който би помогнал на страната да балансира бюджета си, според финансовия министър Симеон Дянков.

България има най-малкия бюджетен дефицит в ЕС през миналата година.

"Не наблюдаваме никакви признаци на стрес на българските парични пазари засега," казват икономистите на Citigroup.

Търговските връзки между Гърция и България, Турция и Румъния "не са достатъчно силни, за да окажат значително влияние върху икономическия ръст на тези страни," според Citigroup. България, която има най-силни връзки с Гърция, няма да бъде засегната, тъй като износът за южната ни съседка възлиза на 2.5% от БВП.

Делът на гръцките чуждестранни инвестиции във всяка от тези икономики е под 10%, което не е достатъчно, за да "окаже сериозен риск за цялостната икономическа дейност в тези страни."

Вчера лидерите на ЕС наредиха Гърция да контролира бюджетния си дефицит и заявиха, че са готови да предприемат "решителни" действия, за да овладеят най-тежката криза в единадесетгодишната история на еврото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg