Данъчните служби в Скопие подгониха президента Бранко Цървенковски

671
Данъчните служби в Скопие подгониха президента Бранко Цървенковски

Данъчните служби в Македония започнаха операция за установяване на истината около имотите на президента Бранко Цървенковски, съобщава днес независимият вестник "Дневник".

Според изданието от началото на юли до банките, финансовите къщи за спестявания и до местните служби на министерството на финансите са изпратени искания, класифицирани като строго поверителни, с които се иска да бъдат предоставени данни за евентуални финансови операции на семейството на Цървенковски - на него, съпругата му и двете им деца, в рамките на последните пет години.

Искания с подобно съдържание били изпратени до всички държави от бивша Югославия, както и в някои други балкански страни, допълва изданието.Според "Дневник", от Управлението за публични приходи, основната данъчна контролна служба в Македония, не са потвърдили, но и не са отрекли информациите за изпратените искания, като заявили, че става дума за "данъчна тайна".

От кабинета на президента казали, че и там са получили информация за действията на данъчните власти. "Президентът подкрепя борбата против коруцията и няма нищо против проверките, когато се извършват обективно и неселективно", се казва в съобщението на кабинета, като в същото време се изразява убедеността, че "съществува намерение и тенденция в проверките, които се извършват за президента и за неговото семейство".

А ако проверките не се вършат тенденциозно и селективно, бихме искали да бъде информирани дали същите проверки се правят за премиера и за министрите в правителството, завършва отговорът на президентската канцелария, цитиран от "Дневник".

При поемането на президентския пост през пролетта на 2004 г. Бранко Цървенковски не е попълнил задължителния лист за имотното си състояние. Две години преди това, когато стана премиер през 2002 г., Цървенковски е вписал в листа апартамент от 61 кв. м. в Скопие, лек автомобил "Фолсваген Поло" от 1995 г. на стойност 270 000 денари (около4 400 евро), както и акции на свое име на стойност 618 973 денара (около 10 000 евро) и 35 678 денара на съпругата си (около 580 евро).

Месечната заплата на държавния глава на |Македония възлиза на 73 600 денара (около 1 200 евро). Според Закона за предотвратяване на корупцията заемащите изборни длъжности държавни функционери имат задължението да съобщават за всяка промяна на имотното си състояние - своето или на член на семейството, когато стойността надхвърля 20 средни заплати в предходното тримесесечие.

Източник:БНР, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg