Дефицитът по текущата сметка на Гърция нараства до 3.45 млрд. евро през април

518
Дефицитът по текущата сметка на Гърция нараства до 3.45 млрд. евро през април

Дефицитът по текущата сметка на Гърция е нараснал с 10.2% на годишна база през април, до 3.45 млрд. евро, предава Reuters. Увеличението се дължи на по-високите разходи за внос на горива и покупка на кораби.

Миналата година дефицитът по текущата сметка на Гърция е нараснал до 14.1% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 2006 г., когато се е равнявал на 11.1% от БВП. Гърция съставлява около 2.5% от икономиката на страните от еврозоната.

Данни на Централната банка на Гърция показват, че дефицитът по търговският баланс е нараснал със 709 млн. евро, основно в резултат на по-високите разходи за внос на горива и нарасналите плащания за кораби.

Като се изключат петрола и корабите, търговският дефицит на страната е нараснал само с 38 млн. евро като това е в резултат от спадащото потребление.
Икономиката на страната е нараснала 3.6% на годишна база през първото тримесечие, запазвайки темпа на растеж от предходната четвърт.

Икономистите обаче прогнозират забавяне на растежа на икономиката под влиянието на забавящия се растеж в световен мащаб, на покачващите се цени на суровините и на по-затегнатите условия в кредитирането.

За годината завършила през април дефицитът по текущата смека на Гърция се е увеличил с 692 млн. евро, или 5.7% на годишна база, до 12.853 млрд. евро показват данни на централната банка.

Акциите са поевтинели от 24 долара (през 2004 г.) до под 18 долара в момента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg