Дефицитът по текущата сметка на Румъния е основен проблем за страната

403

Дефицитът по текущата сметка на Румъния ще продължава да е най-сериозния проблем пред стабилността на страната и през тази година, като според прогнози на правителството той ще възлезе на около 9% от БВП на страната през тази година.

За годината се прогнозира дефицитът по текущата сметка на северната ни съседка да възлезе на 14.6 млрд. долара, в сравнение с прогнозите преди два месеца за дефицит в размер на 12.6 млрд. долара.

За 11-те месеца на изминалата година показателят регистрира повишение от 44.8% на годишна база до ниво от 8.85 млрд. долара.

В същото време се очаква търговският дефицит на Румъния да възлезе на 19.3 млрд. долара в първата година на еврочленството на страната, а през следващата година повишението му да продължи и да достигне 22.4 млрд. долара.

Основните рейтингови агенции отправят предупреждения, че могат и да занижат кредитния рейтинг на страната в случай, че влошаването на дефицитите на страната продължи, независимо от постигнатата политическа стабилност.

Средните очаквания на анализатори от десет международни институции сред които EFG Eurobank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Economist Intelligence Unit (EIU) и др., са икономиката на страната да нарасне с 6.1%, в сравнение с прогнозите им преди два месеца за ръст от 5.9%.

През изминалата 2006 година анализаторите прогнозират икономиката на страната да е регистрирала ръст от около 8%, след като през 2005 година румънската икономика нарасна с едва 4%.

Инфлацията в Румъния през настоящата 2007 година се прогнозира да възлезе на 5.2%, което също е леко понижение в сравнение с предходните прогнози. За следващата година средните очаквания са инфлацията да продължи да се понижава и да възлезе на 4.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg